Predstavnik Agencije sudjelovao na međunarodnom tematskom seminaru "Education, Participation, Integration - Erasmus+ for Refugees"

U svrhu potpore naporima država članica EU za integracijom izbjeglica u nacionalne sustave obrazovanja, u Njemačkoj u Essenu u razdoblju od 19. do 20. travnja 2016. godine organiziran je međunarodni tematski seminar pod nazivom "Education, Participation, Integration - Erasmus+ for Refugees". Na seminaru je sudjelovalo oko 300 sudionika iz obrazovnog sektora i područja mladih iz cijele Europe koji su uključeni u integraciju izbjeglica u zapošljavanje i obrazovanje, pa tako i predstavnici Republike Hrvatske među kojima i predstavnik Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Svrha seminara je bila:
  • pružiti podršku ustanovama i organizacijama u jednostavnijoj integraciji izbjeglica,
  • razmjena i korištenje inovativnih koncepata iz partnerskih zemalja i
  • povećanje vidljivosti europske podrške kroz program Erasmus+.
U sklopu seminara organiziran je niz tematskih radionica (kulturološka integracija, priznavanje neformalnih i informalnih ishoda učenja i kompetencija, zapošljavanje, budući izazovi djelatnika u obrazovanju, jezična integracija, građanski odgoj i identitet) na kojima se raspravljalo o trenutnom stanju i budućim smjernicama u svrhu lakšeg integriranja migranata i izbjeglica u europsko društvo.

U dijelu seminara pod nazivom „Market place for projects“ sudionicima je omogućen uvid u uspješno provedene projekte, kao i projekte koju su trenutno u realizaciji, a povezani su upravo s tematikom integracije migranata i izbjeglica u sustave obrazovanja u različitim državama Europske unije. Na taj način sudionici su mogli aktivno sudjelovati i razmjenjivati iskustva kroz primjere dobre prakse te im je omogućeno partnersko povezivanje kroz provedbu budućih projekata.