Čestitka Agencije povodom Međunarodnog dana nastavnika 2015.

Jedan dan s odličnim učiteljem je bolji od tisuću dana marljivog učenja.“ Japanska poslovica

 
Svjetski dan nastavnika/učitelja obilježava se 5. listopada od 1994. godine, kao dan koji slavi učitelje, nastavnike i profesore diljem svijeta. Njegov je cilj razvijati potporu nastavnicima i osigurati prepoznavanje njihove društvene važnosti te osigurati realizaciju obrazovnih potreba budućih generacija.

Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana učitelja je „Osnaživanjem učitelja gradimo održiva društva“, prema UNESCO-u, koji je jedan od glavnih sponzora i promotora ovog važnog dana u svijetu. UNESCO ističe kako Svjetski dan učitelja predstavlja značajan simbol svijesti, razumijevanja i poštivanja prema ključnoj važnosti učitelja za obrazovanje i razvoj čovječanstva.

Obrazovanje je četvrti od 17 temeljnih stupova nove UN-ove Agende za održivi razvoj 2030, odmah iza borbe sa siromaštvom, eliminacijom gladi u svijetu te promoviranja zdravlja i blagostanja. Agenda poziva na ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promoviranje cjeloživotnog učenja za sve. Globalne organizacije naglašavaju kako je „realizacija ovih ciljeva važna za postizanje svih svjetskih ciljeva razvoja, jer snažna društva ovise o dobro obrazovanim građanima i vještoj radnoj snazi.“

Prema UNESCO-vom Institutu za statistiku, procjenjuje se kako će, na globalnoj razini, biti potrebno stvoriti 12.5 milijuna novih osnovnoškolskih učitelja do 2020. godine kako bi se ostvario cilj osnovnoškolskog obrazovanja za sve. Također, ista procjena smatra kako je potrebno obrazovati još barem 4 milijuna novih srednjoškolskih nastavnika radi postizanja istog cilja do 2020.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih pridružuje se proslavi ovog značajnog dana na nacionalnoj i svjetskoj razini te čestitamo svim nastavnicima i obrazovnim djelatnicima Svjetski dan nastavnika/učitelja 2015. godine!

 
Više informacija možete saznati na sljedećim poveznicama:
http://www.worldteachersday.org/map/index.php/main
http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/world-teachersday-2015#.VhIlIX04sQ1
http://www.ei-ie.org/en/news/news_details/3734
http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/