Završio II. međunarodni Andragoški simpozij

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u Biogradu na Moru, 15. i 16. svibnja 2014. godine, uspješno je održan II. MEĐUNARODNI  ANDRAGOŠKI SIMPOZIJ, koji je okupio 103 sudionika, među kojima su bili predstavnici ustanova za obrazovanja odraslih i stručnih udruženja, donositelji odluka te međunarodni i domaći stručnjaci iz područja obrazovanja odraslih.

Glavna tema dvodnevnog rada na Simpoziju bila je “Profesionalizacija andragoških djelatnika“, raspravljalo se o ulozi i mjestu andragoških djelatnika unutar sustava, položaju andragoške struke te glavnim problemima i mogućim rješenjima koje je potrebno poduzeti u budućnosti s ciljem unaprjeđenja ovog iznimno važnog segmenta u provedbi obrazovnog procesa.

Simpozij je započeo svečanim otvorenjem i obraćanjem ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ivana Šutala, koji je sudionicima zaželio dobrodošlicu u ime organizatora i obratio se prigodnim riječima. Nakon uvodnog obraćanja ravnatelja Agencije, Simpozij je u ime Ministra znanosti obrazovanja i sporta otvorila Katarina Grgec, voditeljica Službe za srednje škole i učeničke domove.

Prvog dana stručnog skupa izlaganja su održali:
1. prof. dr. sc. Milan Matijević, Inicijalno osposobljavanje i stalno usavršavanje andragoških stručnjaka u Hrvatskoj
2. dr. sc. Siniša Kušić, Primjeri dobre prakse obrazovanja andragoga u Europi: što možemo naučiti od drugih?
3. Filip Dedeurwaerder-Haas, Profesionalizacija nastavnika u Visokim narodnim školama (Volkshochschulen) u Njemačkoj – pregled
4. Alexandra Haas, Koje kvalifikacije nastavnici u obrazovanju odraslih trebaju imati? – primjer iz prakse
5. Petra Steiner, Priznavanje i akreditacija kompetencija nastavnika u obrazovanju odraslih: Model Austrijske akademije za kontinuirano obrazovanje (WBA)
6. Andrej Sotošek, Razvoj profesionalizacije i kvaliteta andragoških djelatnika u Sloveniji.


Drugi dan započeo je izlaganjem prof. dr. sc. Katarine Popović, potpredsjednice European Association for the Education of Adults – EAEA, na temu Curriculum globALE – put prema profesionalizaciji andragoških djelatnika.
Zatim su održane tri radionice: Načini mjerenja postignuća i ostvarenosti ciljeva (voditeljica radionice prof. dr. sc. Katarina Popović),  Pristup obrazovanju odraslih (voditeljica radionice mr. Jasna Martinko) i Interaktivna nastava u obrazovanju odraslih (voditelj radionice mr. Branko Dijanošić).

Skup je završio okruglim stolom Kako profesionalizirati andragoške djelatnike?, na kojem su sudjelovali: Milan Matijević (Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Katarina Popović (European Association for the Education of Adults – EAEA), Siniša Kušić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci), Ivan Šutalo (Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih), Josip Nakić Alfirević (Pučko otvoreno učilište Koprivnica), Renato Žuvela (Obrtna tehnička škola Split). Okruglim stolom moderirao je Mile Živčić, pomoćnik ravnatelja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Fotogalerija


Prezentacije