Održana završna konferencija IPA projekta „Istraživanje tržišta rada“

ZAGREB – 26. rujna 2012. godine u hotelu Regent Esplanade održana je završna konferencija IPA projekta „Istraživanje tržišta rada“ koji se od 2. travnja 2012. godine provodio u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Projekt je financiran je sredstvima EU-a u okviru IV. komponente Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA – Razvoj ljudskih potencijala, a ukupna vrijednost projekta iznosila je 171,555 EUR. Projekt je provodio A.R.S Progetti S.P.A., dok je partner u projektu Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

U uvodnom je govoru ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, gosp. Ivan Šutalo, zahvalio svima koji su bili uključeni u provedbu projektnih aktivnosti te naglasio da su aktivnosti ovog projekta bile usmjerene na pružanje potpore Agenciji u razvoju i planiranju metoda za istraživanje potreba tržišta rada nužnih za usklađivanje ponude strukovnog obrazovanja s potražnjom na tržištu rada.

Nazočnima se obratila i načelnica Sektora za odgojno-obrazovni sustav pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, gđa. Vera Šutalo, koja je ukazala na važnost povezivanja obrazovanja, a naročito strukovnog, s potrebama tržišta rada te pohvalila dosadašnje aktivnosti Agencije.

IPA projekt „Istraživanje tržišta rada“ šesti je u nizu uspješnih projekata koji se provodi u Agenciji te je sastavni dio procesa kreiranja modernog sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, koji će pojedincima pružati kompetencije nužne za cjeloživotno učenje i učiniti ih konkurentnima na tržištu rada.

Jedan od bitnih principa za ostvarivanje ovog cilja jest usklađivanje strukovnog obrazovanja s potrebama tržišta rada korištenjem odgovarajućih mehanizama i principa, primjerice istraživanje tržišta rada, razvoj strukovnih kvalifikacija koje se temelje na jedinicama i ishodima učenja, modularni kurikulumi, itd.

U suradnji projektnog tima i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih izrađen je dokument „Metodologija i model istraživanja tržišta rada“ u kojem je opisan proces istraživanja, identifikacije i sustavnog praćenja potreba tržišta rada nužnih za usklađivanje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja s potražnjom na tržištu rada.

U sklopu projekta provedeno je i testno on-line istraživanje potreba poslodavaca u svrhu planiranja kvalitetnije ponude strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Održane su i radionice za djelatnike Agencije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na temu istraživanja tržišta rada te korištenja on-line upitnika za ispitivanje potreba poslodavaca.

Na završnoj konferenciji prisustvovali su predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, strukovnih škola, visokih učilišta, socijalnih partnera te predstavnici medija.

Prezentacije s konferencije možete pronaći ovdje:
  1. Pregled rezultata projekta
  2. Pregled metodologije za istraživanje tržišta rada
  3. Rezultati pilot istraživanja