Naša je misija ojačati kapacitete hrvatskoga sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u osmišljavanju kvalifikacija i kurikuluma koji će pratiti potrebe tržišta rada

Pozadina projekta

Perspektiva pristupanja Hrvatske Europskoj uniji potaknula je važne reforme na području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. EU od 2001. Putem programa CARDS podupire taj razvoj.
Vlada Republike Hrvatske je 2005. U okviru reforme sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja osnovala Agenciju za strukovno obrazovanje. Agencija od tada potiče moderan pristup razvoju strukovnih kvalifikacija usmjerenih na potrebe tržišta rada. Usvojena je nova metodologija razvoja standarda zanimanja, kvalifikacija i strukovnih kurikuluma. Osnivanjem 13 sektorskih vijeća nastao je nov oblik društvenog partnerstva u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.
Zakon o strukovnom obrazovanju usvojen je u veljači 2009. nakon opsežnog procesa konzultacija. Uz sektorska vijeća, koja uključuju dionike iz raznih područja, Zakon pruža pravni temelj za društveno partnerstvo u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju te definira strukovne kvalifikacije i kurikulume s naglaskom na zanimanja potrebna gospodarstvu u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom. Zakon određuje vremenski okvir za razvoj  novih kvalifikacija do 2012. te strukovnih kurikuluma do 2013.
Projekt će tijekom sljedeće dvije godine podupirati taj proces kroz izgradnju kapaciteta, pružanje osposobljavanja i kroz razvoj kvalifikacija i strukovnih kurikuluma te djelovati na širenju informacija o primjerima najbolje prakse.

Verzija za ispis
  • Animirani film - Reforma sustava strukovnog obrazovanja više
  • Sretan Božić i uspješnu Novu godinu želi vam projektni tim! više
  • Osmi sastanak radne skupine 1 u Zagrebu više
  • Sedmi sastanak Radne skupine 1 u Slavonskom Brodu više
  • Predstavljanje rezultata projekta „ Jačanje institucionalnog okvira za razvoj strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma“: alati za planiranje strukovnih kvalifikacija – metodologija razvoja strukovnih standarda zanimanja, kvalifikacija i kurikuluma više