Ministarstvo znanosti i obrazovanja potpisalo je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Uspostava i upravljanje Registrom HKO-a kao podrška radu Sektorskih vijeća i ostalih dionika u procesu provedbe HKO-a"

U utorak 21. veljače 2017. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je ugovor u okviru izravne dodjele bespovratnih sredstava za projekt "Uspostava i upravljanje Registrom HKO-a kao podrška radu Sektorskih vijeća i ostalih dionika u procesu provedbe HKO-a" iz Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.'


Riječ je o projektu vrijednosti 11,4 milijuna kuna, koji će se provoditi u sljedeće dvije godine s ciljem jačanja i daljnjeg razvoja institucionalnih kapaciteta za provedbu Hrvatskoga kvalifikacijskoga okvira.

Na svečanom potpisivanju bili su prisutni ministar rada i mirovinskoga sustava dr. sc. Tomislav Ćorić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih g. Mile Živčić, članovi Posebnoga stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije predvođeni predsjednicom prof. dr. sc. Dijanom Vican, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, sektorskih agencija te ostali predstavnici stručne javnosti, a domaćin cjelokupnoga događaja bio je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Pavo Barišić.

Hrvatski kvalifikacijski okvir instrument je uređenja sustava kvalifikacija u Republici Hrvatskoj koji osigurava jasnoću, pristupanje stjecanju kvalifikacija, pouzdano stjecanje kvalifikacija, prohodnost i kvalitetu kvalifikacija. Uz to, Hrvatski kvalifikacijski okvir omogućuje povezivanje razina kvalifikacija u Republici Hrvatskoj s razinama kvalifikacija Europskoga kvalifikacijskog okvira i Kvalifikacijskoga okvira Europskoga prostora visokog obrazovanja te, posredno, s razinama kvalifikacija kvalifikacijskih okvira u drugim zemljama.

Izrađeni standardi zanimanja i standardi kvalifikacija razvijeni na temelju analiza te na njima utemeljeni obrazovni programi upisivat će se u poseban informacijski sustav - Registar Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira.

Relevantnost i usklađenost standarda i na njima utemeljenih programa mora biti dokazana u postupku vrednovanja koji će provoditi sektorska vijeća sastavljena od različitih dionika. Projektom se, dakle, omogućava daljnja uspostava i rad sektorskih vijeća. Njihovim djelovanjem omogućit će se provedba reformiranih obrazovnih programa čiji se sadržaj temelji na dokazanim pokazateljima potreba društva i gospodarstva, a koji su izrađeni u 63 projekta provedenih do sada u području obrazovanja odraslih i visokom obrazovanju.

Očekuje se da će rezultati projekta – obrazovni programi upisani u Registar Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira –  utjecati na povećanje sudjelovanja odraslih u cjeloživotnom učenju i razvoj vještina i kompetencija potrebnih na tržištu rada. 

Više informacija dostupno je na internetskim stranicama Europskog socijalnog fonda (ESF-a) te Ministarstva znanosti i obrazovanjaIzvor: www.mzos.hr