Obilježavanje Dana Europe

U utorak 09. svibnja 2017. godine na Europskom trgu u Zagrebu, obilježen je Dan Europe na kojemu su uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića sudjelovali i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

U okviru proslave, građani su na organiziranim Otvorenim danima mogli dobiti korisne informacije vezane za rad i ustroj Europske unije, saznati informacije o pogodnostima vezanim za njih, posjetiti info punktove gdje su predstavnici državnih institucija dijelili informativne materijale o Europskoj uniji i odgovarali građanima na pitanja iz djelokruga svoga posla.
 
Predsjednik Vlade Plenković, ministrica Žalac te ministri Kuščević i Barišić posjetili su informativne štandove te kroz druženje s građanima odgovarali na njihove brojne upite i prisustvovali završnoj proslavi Europskog tjedna mladih.

Premijer Plenković naglasio je važnost opstanka mirovnog projekta - Europske unije, unatoč krizi koju je prouzročio referendum u Velikoj Britaniji.
 
Drago mi je što sam danas ovdje i što imam priliku vidjeti ovoliko mladih ljudi koji se informiraju o radu i ustroju Europske unije jer mogućnosti je zaista puno. Europske politike su uspješne onoliko koliko to građani osjete na svojoj koži i zato pojednostavljujemo sustav i radimo sve što je u našoj moći kako bi što više građana osjetilo promjene.“ Rekla je Žalac i nastavila: „Ove godine obilježavamo 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora koji su postavili temelje današnje Europske unije i oblikovali život kakav poznajemo, no Europa nije ista kao prije 60 godina, sada nam je potrebno zajedništvo i  međusobna suradnja više nego ikada prije!“

Dan Europe obilježava se 9. svibnja, na godišnjicu Schumanove deklaracije. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, 9. svibnja 1950. godine iznio je ideju o novome obliku političke suradnje u Europi. Upravo se taj Schumanov prijedlog smatra začetkom današnje Europske unije.

izvori: www.mrrfeu.hr; www.mzos.hr

 
Strukturni fondovi
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Dodijeljeno 100 milijuna kuna za 28 projekata za razvoj, unapređenje i provedbu stručne prakse u visokom obrazovanju više
  • Odluka o financiranju za Poziv UP.03.1.1.04 Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju više
  • Objavljen Godišnji plan objave Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2020. godinu više
  • Uključite se u javne konzultacije o ESF potpori u području obrazovanja! više
  • Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo više