Branko Grčić otvorio 3. Dane EU fondova

Započeli su 3. Dani EU fondova, manifestacija koja posjetiteljima nudi besplatnu edukaciju i informiranje o ovoj iznimno važnoj i aktualnoj tematici.

Događaj je svečano otvorio potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, koji je u svom obraćanju naglasio kako građani od članstva u Europskoj Uniji ponajprije očekuju gospodarski oporavak i ubrzani razvoj, što znači i više sredstava za razvojne projekte.

'Iz strukturnih i Kohezijskog fonda od druge polovice 2013. do kraja 2020. godine možemo računati na otprilike 10 milijardi eura europskog novca, što je cijeli jedan dodatni proračun Republike Hrvatske. Zbog toga je važno imati zalihu dobro pripremljenih i zrelih projekata koji će našim regijama donijeti optimalnu korist' istaknuo je Grčić.

Dodao je da je potrebno uspostaviti adekvatan sustav za upravljanje i kontrolu korištenja sredstava te educirati i uključiti veći broj visokokvalificiranih kadrova u istom. Potrebno je, nadalje, na svim razinama postići konsenzus oko razvojnih smjerova zemlje, kao i osigurati plansko sufinanciranje te predfinanciranje, izdvojio je.

Veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije EU u RH naglasio je važnost da se državna tijela konzultiraju s relevantnim partnerima oko strateškog planiranja, te pohvalio ovu manifestaciju u smislu informiranja i motiviranja krajnjih korisnika fondova.

Ravnateljica SAFU-a Nataša Mikuš Žigman nabrojala je neke od važnijih projekata realiziranih europskim novcem te istaknula kako su isti najvidljivija i najkonkretnija korist našeg članstva u Europskoj uniji.

Otvorenju Dana EU fondova prisustvovali su potpredsjednik Vlade Neven Mimica, ministri Siniša Hajdaš Dončić i Predrag Matić, predstavnici ministarstava, veleposlanici, saborski zastupnici, župani te brojni drugi uzvanici.

U dva dana ove manifestacije, posjetitelje će stručnjaci informirati o EU fondovima putem 10 info pultova podijeljenih na sektore te devet predavanja koji tretiraju pripremu i prijavu projekata.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.
Strukturni fondovi
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Donesena Odluka o financiranju operacije “Razvoj sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju odraslih” više
  • Objavljene I. izmjene Godišnjeg plana objave Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2020. godinu više
  • Odluka o financiranju za poziv UP.03.2.1.05 Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva više
  • Dodijeljeno 100 milijuna kuna za 28 projekata za razvoj, unapređenje i provedbu stručne prakse u visokom obrazovanju više
  • Odluka o financiranju za Poziv UP.03.1.1.04 Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju više