Dodijeljeno 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava

U Teslinom kabinetu Tehničkog muzeja u Zagrebu održana je svečanost dodjele bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 40 milijuna kuna. Najuspješnijim prijaviteljima na dva natječaja („Unaprjeđenje održivog zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih visokoobrazovanih mladih osoba“ i „Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva“) ugovore su uručili povjerenik za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost Europske komisije Laszlo Andor; ministar rada i mirovinskoga sustava prof.dr.sc. Mirando Mrsić, dr.med.; ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ivan Šutalo; ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah i zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić.


Nakon kratkog predavanja Tehničkog muzeja: „Nikola Tesla, čovjek koji je izumio budućnost“, gdje su predstavljeni najpoznatiji Teslini izumi, povjerenik Andor i ministar Mrsić čestitali su dobitnicima i zahvalili im se na trudu uloženom u pripremu natječajne dokumentacije. „Znam koliko je postupak prijave dugotrajan i složen, te vam od srca čestitam“, rekao je povjerenik Andor. Naglasio je kako su ovi projekti izvrsna priprema za Europski socijalni fond u kojem Hrvatsku čekaju višestruko veći iznosi – samo za pola 2013. godine na raspolaganju je 60 milijuna eura. Također je čestitao Republici Hrvatskoj na napretku ostvarenom u proteklih nekoliko godina i pozvao sve nadležne institucije na nastavak potrebnih reformi.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić izrazio je zadovoljstvo odabranim projektima, istaknuvši važnost povezivanja obrazovnog sustava i tržišta rada. „Zapošljavanje i tržište rada su korektori obrazovnog sustava“, rekao je ministar Mrsić i dodao da je potrebno ljude obrazovati u skladu s potrebama tržišta rada. Modernizacija strukovnih kurikuluma provodi se na tom tragu i to je jedan od prvih koraka ka boljem i suvremenijem strukovnom obrazovanju.

Drugi natječaj koji je bio usmjeren na zapošljavanje visoko obrazovanih, dugotrajno nezaposlenih osoba nadovezuje se na vladinu mjeru zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa. Ministar Mrsić rekao je kako je mjera pokazala kao velik uspjeh, ali da su u provedbi uočeni određeni problemi, te će Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava uskoro dodatno proširiti tu mjeru i na osobe koje imaju radnog iskustva ali van struke za koju su se školovali. Na kraju je, uz čestitke svim dobitnicima bespovratnih sredstava, najavio veće mogućnosti za financiranje projekata u strukturnim fondovima koji se otvaraju danom stupanja u članstvo u Europskoj uniji.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje. 

 
Strukturni fondovi
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Objavljene I. izmjene Godišnjeg plana objave Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2020. godinu više
  • Odluka o financiranju za poziv UP.03.2.1.05 Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva više
  • Dodijeljeno 100 milijuna kuna za 28 projekata za razvoj, unapređenje i provedbu stručne prakse u visokom obrazovanju više
  • Odluka o financiranju za Poziv UP.03.1.1.04 Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju više
  • Objavljen Godišnji plan objave Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2020. godinu više