O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Ministar Radovan Fuchs otvorio 5. Tjedan cjeloživotnog učenja

Svečanim otvorenjem u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu započeo 5. Tjedan cjeloživotnog učenja
Tjedan je u ime predsjednice Vlade Republike Hrvatske - gđe Jadranke Kosor, pod čijim se pokroviteljstvom održava ovogodišnji Tjedan, otvorio dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa. Ministar je u svom  govoru naglasio važnost promocije kulture učenja u Republici Hrvatskoj te obećao daljnju i snažnu potporu Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa ovoj kampanji.
Osim ministra, nazočnima su se obratili, u ime organizatora - Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, istaknuvši još jednom koliki je napor uložen u organizaciju kampanje te prezentirajući ovogodišnje rezultate o broju sudionika i programa. Na kraju svoga izlaganja uputio je poruku da „svi trebamo učiti, svaki dan i u svakoj prigodi“.  
U ime domaćina nazočne je pozdravila Dunja Seiter-Šverko, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. U svom je govoru izrazila zadovoljstvo što je Knjižnica i ove godine domaćin svečanog otvorenja te je s ponosom istaknula da je  Nacionalna i sveučilišna knjižnica ne samo hram hrvatske kulture nego i cjeloživotnog učenja i obrazovanja.
Svečanom otvorenju nazočili su brojni uzvanici iz gospodarskoga, obrazovnog, društvenog, kulturnog i političkoga života. Među njima su bili državni tajnici u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa - Želimir Janjić i  Dijana Vican te dragi nam gosti iz Republike Slovenije na čelu s ravnateljem Andragoškoga centra Slovenije Andrejem Sotošekom.
Nakon svečanog otvorenja slijedila je dodjela nagrade „Maslačak znanja“ za postignuća u učenju odraslih osoba - dio koji je izazvao najveći pljesak i oduševljenje nazočnih, a dobitnici su svojim primjerom to svakako zaslužili. Ovogodišnji dobitnici nagrade su: Ljiljana Car (Virje), Stjepan Cipek (Zagreb) i Zvjezdana Rončević (Zadar). Nagrade su uručili ravnatelj Ivan Šutalo i državni tajnici Želimir Janjić i  Dijana Vican.
U drugom dijelu događanja obilježen je Međunarodni dan pismenosti tribinom pod nazivom Temeljne vještine čitanja i pisanja koju je  otvorila  prof. dr. sc. Dijana Vican, državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, govoreći o Utjecaju NOK-a na obrazovanje odraslih. Nakon nje je jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka u području andragogije - prof. dr. sc. Milan Matijević održao zanimljivo izlaganje s temom Znati i željeti učiti – važno andragoško obilježje pismenosti. U drugom dijelu tribine svoje izlaganje održala je  Michelle Braš Roth iz Nacionalnoga centar za vanjsko vrednovanje u kojemu je prezentirala rezultate Čitalačkih kompetencije hrvatskih petnaestogodišnjaka u okviru PISA 2009 pokazatelja. Posljednje izlaganje bio je prikaz iskustva na lokalnoj razini što ga je održala Maja Kristić iz Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu, a svoje iskustvo o motivima za uključivanje u obrazovanje iznijela je jedna od dobitnica nagrade „Maslačak znanja“ - Ljiljana Car.
Znatan doprinos cjelokupnom događanju dali su i predstavnici medija koji su prepoznali važnost promocije učenja i obrazovanja. Različite aktivnosti u sklopu Tjedna počele su se provoditi diljem Republike Hrvatske, stoga pozivamo sve građane/ke da posjete događanja u svojemu mjestu koja će trajati sve do 15. rujna.

    
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više