V. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O OBRAZOVANJU ODRASLIH

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i suorganizaciji Hrvatskog andragoškog društva 9. i 10. lipnja 2011. godine na otoku Murteru je održana V. međunarodna konferencija o obrazovanju odraslih. Konferencija je započela svečanim otvorenjem na kojemu su uvodno govorili Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih; Jakov Bevanda, predsjednik Hrvatskog andragoškog društva; Ivan Božikov, načelnik Općine Murter, te Zoran Smolić, zamjenik župana Šibensko-kninske županije, koji je ujedno i otvorio Konferenciju.

Ukupno je bilo prijavljeno 37 radova, čiji autori dolaze iz 6 zemalja (Slovenija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Nizozemska, Srbija i Hrvatska). Sažetci radova objavljeni su u Andragoškome glasniku tiskanom u povodu Konferencije.

Konferenciji je nazočilo 138 osoba - predstavnika ustanova za obrazovanje odraslih te različitih institucija, dok su izlaganjima predstavljene 24 teme kroz 9 panela.

Glavna tema Konferencije bila je posvećena andragoškoj profesiji i kompetencijama osoba koje se bave obrazovanjem odraslih.

Ravnatelj Agencije - gosp. Ivan Šutalo je, pozdravivši nazočne u ime Agencije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u svome uvodnom obraćanju istaknuo:

„Nadam se da ćemo uspjeti, u kontekstu novog vremena i, s tim, novih očekivanja od sustava obrazovanja odraslih, sagledati ulogu najvažnijega čimbenika u obrazovnim procesima - ulogu suvremenog andragoga. Nadam se, također, da ćemo uspjeti odgovoriti i na potrebe njegova temeljnog obrazovanja i stručnog usavršavanja te ukazati na potrebe tržišta rada kao osnovnoga katalizatora obrazovne ponude.

Zbog toga ova konferencija ima iznimno važnu ulogu. Na njoj se prezentira stajalište Republike Hrvatske da razvoj svoje obrazovne politike, pa tako i politike obrazovanja odraslih, temelji na znanstvenim i stručnim spoznajama i dokazima. Zbog toga izražavam duboku zahvalnost svima vama koji ste odgovorili na naš poziv i svojim radovima pridonijeli širenju suvremene misli i znanstveno utemeljene spoznaje o modalitetima obrazovnih procesa i ulozi suvremenog andragoga u njihovoj organizaciji i provedbi. Zahvaljujem vam što ste izrazili spremnost svoja promišljanja i rezultate svojih istraživanja prezentirati stručnoj i znanstvenoj javnosti, a, kroz zbornik radova, i najširem krugu organizatora i provoditelja obrazovanja odraslih osoba, kao i protagonista obrazovnih politika“.

Tijekom Konferencije razvila se rasprava o obilježjima suvremenog andragoga, profesionalnome statusu osoba koje se bave obrazovanjem odraslih i njihovim kompetencijama.

Važan prinos poticanju rasprave i definiranju uloge andragoga dali su i priznati stručnjaci iz područja andragogije: dr. sc. Mirjana Mavrak s Filozofskog fakulteta u Sarajevu te dr. sc. Milan Matijević i dr. sc. Tihomir Žiljak sa Sveučilišta u Zagrebu.

Zbornik radova s ove konferencije bit će objavljen u rujnu 2011. godine.

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Objavljeni materijali i fotografije s 4. Dana strukovnih nastavnika više