Konferencija – Grundtvig, desetljeće europske inovacije u obrazovanju odraslih

U organizaciji Europske komisije, Uprave za obrazovanje i kulturu, Programa za cjeloživotno učenje – Grundtvig  (European Commission Directorate for Education and Culture Lifelong Learning Programme Grundtvig) 26., 27. i 28. siječnja 2010. godine u Brusselsu, održana je konferencija pod nazivom: Grundtvig, desetljeće europske inovacije u obrazovanju odraslih (Grundtvig, A decade of European innovation in adult learning). Na konferenciji je sudjelovala Marina Crnčić Sokol iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Nives Pokrajčić iz Agencije za obrazovanje odraslih.

Tijekom konferencije naglašeno je da će 2010. godina biti Europska godina za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Iako je područje Europske unije jedno od najbogatijih u svijetu, čak 17% njezinih stanovnika nema dovoljno sredstava za najnužnije potrebe.

Na konferenciji je sudjelovalo više od 400 predstavnika različitih institucija s područja cijele Europe.

Konferenciju je otvorila Marta Ferreira-Lourenco, voditeljica Odjela za obrazovanje odraslih; Grundtvig, Opće uprave za obrazovanje i kulturu pri Europskoj komisiji.

Nakon uvodnog dijela održane su tematske radionice:

 1. Širenje pristupa, povećanje sudjelovanja (Broadening access, boosting participation),
 2. Priznavanje neformalnog i informalnog učenja: prema inovativnim promjenama formalnog obrazovnog sustava? – uloga Grundtvig projekta (Recognition of a nonformal and informal learning: towards innovative change sin formal educational systems? – the role of Grudndtvig Projects) i
 3. Profesionalni razvoj andragoških djelatnika (Professional development of adult education staff).

Drugi dan, 27. siječnja, otvorila je Doris Pack, predsjednica Vijeća za obrazovanje i kulturu Europskog parlamenta, koja je govorila o obrazovanju odraslih i Grundtvigu. Nakon uvodnih govora, održane su tematske radionice:

 1. Temeljne vještine, ključne kompetencije, pismenost i matematička pismenost (Basic skills, key competences, literacy and numeracy),
 2. Migranti: uloga obrazovanja odraslih (Migrants: the role of adult education),
 3. Stariji građani i obrazovanje odraslih (Senior citizens and adult education),
 4. Posebne potrebe (Disabilities and special needs),
 5. Aktivno građanstvo (Active citizenship) i
 6. Umjetnost, glazba i kultura (Art, music and culture).

Na radionicama su predstavljeni odabrani projekti te se nakon svakog predstavljanja vodila rasprava.

Zadnji dan, 28. siječnja, predstavljeni su zaključci sa svih radionica prethodna dva dana. Nakon toga otvorena je panel rasprava o temi: budućnost obrazovanja odraslih u Europi, na kojoj je predsjedala Marijka Dashorst, predstavnica Ministarstva obrazovanja, kulture i znanosti iz Nizozemske.

Konferencija je zatvorena zaključcima koje je predstavio Odile Quintin, generalni direktor, Uprave obrazovanja i kulture pri Europskoj komisiji.

Izvješće s konferencije, uključujući preporuke i zaključke s radionica biti će dostupni do kraja veljače na stranicama http://ec.europa.eu/education/grundtvig/doc1974_en.htm.

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
 • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
 • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
 • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
 • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
 • Objavljeni materijali i fotografije s 4. Dana strukovnih nastavnika više