Upute za prijave polaganja državne mature

U Republici Hrvatskoj od ove školske godine uvodi se polaganje ispita državne mature u gimnazijama i strukovnim školama. Budući da ispiti državne mature zamjenjuju klasične razredbene ispite na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj, svim kandidatima, pa tako i kandidatima koji četverogodišnje obrazovanje završavaju u sustavu obrazovanja odraslih, a i kandidatima koji su četverogodišnje obrazovanje završili izvan Republike Hrvatske, omogućeno je polaganje ispita državne mature.

Svaki takav kandidat koji je zainteresiran za upis na neko od visokih učilišta u Republici Hrvatskoj registrirat će se preko aplikacije Nacionalnog informacijskoga sustava prijava na visoka učilišta na mrežnoj stranici http://www.postani-student.hr/. Tom će prilikom unijeti sve osobne podatke, podatke o svojim ocjenama te sudjelovanju i uspjesima na natjecanjima u znanju na državnoj ili međunarodnoj razini. Za kandidate koji su četverogodišnje obrazovanje završili izvan Republike Hrvatske, nakon uspješne registracije i unosa svih podataka bit će potrebno te podatke verificirati.

Iz toga razloga želimo naglasiti svim ustanovama za obrazovanje odraslih da svoje polaznike, koji su kandidati za polaganje državne mature, upozore na mogućnost polaganja državne mature i ako je potrebno, objasne postupak prijave kandidata, koji navodimo u cijelosti:

1. Registrirati se kao novi korisnik na internetskoj stranici http://www.postani-student.hr/. Prilikom registracije korisniku će biti dodijeljeni korisnička oznaka, lozinka, PIN i TAN.
2. Unijeti osobne podatke.
3. Unijeti podatke o školovanju i postignutim ocjenama iz srednje škole.
4. Unijeti podatke o natjecanjima i sportskome statusu.
5. Prijaviti upis na studijske programe i ispite državne mature.
6. Otisnuti obrazac prijave.
7. Preporučenom poštom na adresu: Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Središnji prijavni ured, Donje Svetice 38/5, 10000 Zagreb, do 31. siječnja 2010. godine dostaviti:
• obrazac prijave
• dokaz o državljanstvu
• dokaz o završetku svih završenih razreda srednje škole do tada (svjedodžbu za svaki pojedini razred)
• potvrde o rezultatima državnih ili međunarodnih natjecanja znanja (ako ih ima)
• potvrdu o sportskome statusu (ako je kandidat ima).

Napomena:

Ako kandidat u trenutku prijave još pohađa završni razred srednje škole, svjedodžbu završnoga razreda i potvrdu o završetku četverogodišnjega srednjeg obrazovanja dostavit će naknadno, najkasnije pet dana prije objave rang-lista.

Dokumenti moraju biti priloženi u izvorniku ili u ovjerenoj preslici

Prijava kandidata postaje valjana u trenutku kada Središnji prijavni ured potvrdi i zaključa kandidatove osobne podatke i podatke o ocjenama, rezultatima natjecanja i sportskome statusu. O mjestu polaganja ispita državne mature kandidati će biti obaviješteni putem internetske stranice http://www.postani-student.hr/.

Također je 13. siječnja 2010. godine objavljena Odluka o cijeni polaganja ispita državne mature, koju možete pronaći na linku: http://dokumenti.ncvvo.hr/Dokumenti_centra/Odluke/DM/odluka_dm_cijena.pdf

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Objavljeni materijali i fotografije s 4. Dana strukovnih nastavnika više