Sudjelovanje predstavnika RH na Regionalnom sastanku o Akcijskom planu o učenju odraslih

U okviru djelovanja Radne skupine za realizaciju Akcijskog plana o učenju odraslih: Uvijek je dobro vrijeme za učenje (2007) pri Europskoj komisiji, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za školstvo i šport Republike Slovenije i u organizaciji Andragoškog centra Slovenije, organiziran je regionalni sastanak pod naslovom Akcijski plan za učenje odraslih: od politike do prakse.

Za realizaciju Akcijskog plana o učenju odraslih: Uvijek je dobro vrijeme za učenje (COM 2007 558 final, 27.9.2007.) odgovorna je Radna skupina pri Europskoj komisiji. Hrvatska predstavnica u toj skupini je Marina Crnčić Sokol, prof.,
voditeljica Odsjeka za obrazovanje odraslih u Upravi za srednje obrazovanje pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.

Europska komisija je  u listopadu i studenome 2009. godine organizirala četiri regionalna sastanka o Akcijskom planu za učenje odraslih, koji su okupili dionike u sektoru obrazovanja i učenja odraslih, i to u: Njemačkoj (7.-9.listopada), Norveškoj (14.-16. listopada), Španjolskoj (26.-28. listopada) i Sloveniji (4.-6. studenoga). Domaćin zadnjeg sastanka, pod nazivom Akcijski plan za učenje odraslih: od politike do prakse, održanog u Ljubljani, bilo je  Ministarstvo školstva i športa Republike Slovenije.

Svrha sastanka, na kojemu je sudjelovalo 48 predstavnika iz devet država (Austrije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije), 2 predstavnice Europske komisije, Opće uprave za obrazovanje i kulturu te 3 konzultanta, bila je napraviti pregled napretka u provedbi Akcijskog plana i potaknuti suradnju država u regiji. Kako bi se potaklo povezivanje različitih sudionika na području obrazovanja odraslih unutar svake države, u delegaciji svake države bili su predstavnici državnih tijela, struke i privatnog sektora. Članovi hrvatskog tima bili su:  Marina Crnčić Sokol iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Mira Grčić iz Diokija d.d.,  Marija Rašan Križanac iz Hotelijersko- turističke škole Zagreb, Ozren Pavlović Bolf iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Maja Tomičić iz Agencije za obrazovanje odraslih.

Na sastanku su razmijenjene informacije o stanju u sektoru obrazovanja odraslih u devet spomenutih država, njihov doseg u provedbi prioriteta Akcijskog plana, predstavljeni su primjeri dobre prakse i mogućnost primjene za što uspješnije prevladavanje gospodarske krize. Informacije o tim temama u svim državama članicama, uključujući i Hrvatsku kao zemlju kandidatkinju, bit će objedinjene u završnom izvješću sa sva četiri regionalna sastanka koji će biti objavljen početkom sljedeće godine.
Dokumenti:

    

    

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Objavljeni materijali i fotografije s 4. Dana strukovnih nastavnika više