Raspisan Poziv na Natječaj za sudjelovanje u Programu za cjeloživotno učenje za 2010. godinu

Agencija za mobilnost i programe Europske unije na svojim mrežnim stranicama objavila je 23. studenog 2009. godine Poziv na Natječaj za sudjelovanje u Programu za cjeloživotno učenje za 2010. godinu.

Program za cjeloživotno učenje namijenjen je nastavnicima, profesorima, odgajateljima, studentima, učenicima, andragozima, donositeljima odluka u obrazovanju, predstavnicima obrazovnih ustanova, gospodarskog sektora i tržišta rada. Program nudi mogućnosti za ostvarivanje partnerstava sa stranim ustanovama, stručna usavršavanja u inozemstvu u području obrazovanja, mobilnost osoba uključenih u opće obrazovanje, ali i strukovni sektor, kao i nezaposlenih, mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka i stručne prakse, mobilnost nastavnog osoblja, posjete i razmjene, te pripremne i studijske posjete. Navedene aktivnosti dostupne građanima Republike Hrvatske financiraju se iz europskih fondova. Agencija za mobilnost i programe Europske unije raspisuje natječaj za Program za cjeloživotno učenje drugu godinu zaredom.

Program za cjeloživotno učenje je program Europske komisije usmjeren na sve stupnjeve obrazovanja i stručnog usavršavanja. Pokriva razdoblje od 2007. do 2013. godine, a za njegovu je provedbu predviđen ukupan proračun od 7 milijardi eura na europskoj razini. Cilj Programa je doprinijeti razvoju Europe kao naprednog društva znanja s održivim gospodarskim razvojem, jačom društvenom kohezijom te većim brojem kvalitetnih radnih mjesta. U svrhu postizanja tog cilja Program potiče razmjenu, suradnju među obrazovnim ustanovama kao i individualnu mobilnost učenika / studenata, obrazovnih stručnjaka te daljnja usavršavanja osoba već prisutnih na tržištu rada. U Programu sudjeluje 27 država članica Europske unije te Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska. Od 2009. godine i Republika Hrvatska sudjeluje u određenim aktivnostima Programa.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije u sklopu Programa za cjeloživotno učenje provodi potprograme Comenius (za sudionike predškolskog i školskog obrazovanja), Erasmus (za sudionike visokoškolskog obrazovanja), Leonardo da Vinci (za sudionike strukovnog obrazovanja i osposobljavanja), Grundtvig (za sudionike obrazovanje odraslih) te Studijske posjete (za donositelje odluka u cjelokupnom sustavu obrazovanja) na koje se svi zainteresirani prijavljuju direktno Agenciji. Nadalje, ukupna sredstva namijenjena za sudjelovanje Hrvatske u natječaju  iznose 14 milijuna kuna, koja će se putem javnog natječaja dodijeliti obrazovnim ustanovama te ostalima koji zadovoljavaju uvjete natječaja.               

Dostupne aktivnosti Programa za cjeloživotno učenje te svi uvjeti i rokovi podnošenja prijave, kao i upute za prijavu nalaze se na mrežnim stranicama Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Na mrežnim stranicama Agencije dostupna je sva potrebnu dokumentaciju za uspješnu prijavu na Natječaj za 2010. godinu. Uskoro će  na stranicama biti dostupni i priručnici te nacionalna pravila za sudjelovanje u programima.

Pozivamo obrazovne ustanove na aktivno sudjelovanje u  Programu za cjeloživotno učenje.

Za sva dodatna pitanja na raspolaganju su službenici Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Objavljeni materijali i fotografije s 4. Dana strukovnih nastavnika više