ETF-ova radna skupina posjetila Agenciju za obrazovanje odraslih

U organizaciji Europske zaklade za stručnu izobrazbu (ETF-a) i Hrvatske obrtničke komore organiziran je od 23. do 26. studenoga 2009. tzv. „peer learning visit“, stručni posjet Hrvatskoj u svrhu razmjene iskustava, a koji je predviđen kao nastavak aktivnosti u okviru višegodišnjeg projekta zajedničkog učenja (The Mutual Learning project 2009-2011). Cilj je navedenog projekta okupiti stručnjake iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske kako bi rješavali zajedničke probleme.

Jedna od tri komponente projekta zajedničkog učenja bavit će se obrazovanjem odraslih, a podijeljena je u tri podskupine:

1. Analiza obrazovnih potreba u malim i srednjim poduzećima

2. Aktiviranje nezaposlenih / neaktivnih  osoba

3. Osposobljavanje za osnovne vještine za odrasle.

Osim sastanaka na kojima su sudjelovali članovi radnih skupina iz navedenih država te lokalnih stručnjaka i predstavnika ETF-a, organizirani su i posjeti važnim hrvatskim institucijama i ustanovama za obrazovanje odraslih.

Jedna od ustanova u sklopu posjeta bila je Agencija za obrazovanje odraslih, koju su članovi treće podskupine posjetili 24. studenoga 2009. godine. Tom je prilikom v. d. ravnatelja Mile Živčić predstavio djelatnosti Agencije, a Jasna Martinko održala prezentaciju o rezultatima 5. komponente projekta CARDS 2004 Obrazovanje odraslih „Poboljšanje programa osnovnog obrazovanja odraslih“. Drugu prezentaciju održala je Snježana Zbukvić Ožbolt iz POU Zagreb, koju je ovom prilikom ETF angažirao kao lokalnog stručnjaka. U svojoj prezentaciji prikazala je statitičke podatke o provođenju osnovnoškolskih programa prije i poslije početka provođenja projekta „Za Hrvatsku pismenosti: Put do poželjne budućnosti“; Desetljeće pismenosti u Hrvatskoj (2003. – 2012.). Nakon toga su se stručnjaci iz institucija za obrazovanje odraslih Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske te predstavnica ETF-a Evelyn Viertel uključili u raspravu vezanu uz funkcioniranje sustava u Hrvatskoj kako bi naše iskustvo i primjere dobre prakse primijenili u svojim državama.

  

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Objavljeni materijali i fotografije s 4. Dana strukovnih nastavnika više