ETF-ova radna skupina posjetila Agenciju za obrazovanje odraslih

U organizaciji Europske zaklade za stručnu izobrazbu (ETF-a) i Hrvatske obrtničke komore organiziran je od 23. do 26. studenoga 2009. tzv. „peer learning visit“, stručni posjet Hrvatskoj u svrhu razmjene iskustava, a koji je predviđen kao nastavak aktivnosti u okviru višegodišnjeg projekta zajedničkog učenja (The Mutual Learning project 2009-2011). Cilj je navedenog projekta okupiti stručnjake iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske kako bi rješavali zajedničke probleme.

Jedna od tri komponente projekta zajedničkog učenja bavit će se obrazovanjem odraslih, a podijeljena je u tri podskupine:

1. Analiza obrazovnih potreba u malim i srednjim poduzećima

2. Aktiviranje nezaposlenih / neaktivnih  osoba

3. Osposobljavanje za osnovne vještine za odrasle.

Osim sastanaka na kojima su sudjelovali članovi radnih skupina iz navedenih država te lokalnih stručnjaka i predstavnika ETF-a, organizirani su i posjeti važnim hrvatskim institucijama i ustanovama za obrazovanje odraslih.

Jedna od ustanova u sklopu posjeta bila je Agencija za obrazovanje odraslih, koju su članovi treće podskupine posjetili 24. studenoga 2009. godine. Tom je prilikom v. d. ravnatelja Mile Živčić predstavio djelatnosti Agencije, a Jasna Martinko održala prezentaciju o rezultatima 5. komponente projekta CARDS 2004 Obrazovanje odraslih „Poboljšanje programa osnovnog obrazovanja odraslih“. Drugu prezentaciju održala je Snježana Zbukvić Ožbolt iz POU Zagreb, koju je ovom prilikom ETF angažirao kao lokalnog stručnjaka. U svojoj prezentaciji prikazala je statitičke podatke o provođenju osnovnoškolskih programa prije i poslije početka provođenja projekta „Za Hrvatsku pismenosti: Put do poželjne budućnosti“; Desetljeće pismenosti u Hrvatskoj (2003. – 2012.). Nakon toga su se stručnjaci iz institucija za obrazovanje odraslih Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske te predstavnica ETF-a Evelyn Viertel uključili u raspravu vezanu uz funkcioniranje sustava u Hrvatskoj kako bi naše iskustvo i primjere dobre prakse primijenili u svojim državama.

  

Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • SVEČANO OTVORENJE 13. TJEDNA CJELOŽIVOTNOG UČENJA više
  • Započele su prijave za sudjelovanje na 3. Danima strukovnih nastavnika više
  • OTVORENE PRIJAVE ZA STRUČNE SKUPOVE ZA NASTAVNIKE STRUKOVNIH PREDMETA više
  • Hrvatska sudjeluje na najvećem svjetskom natjecanju mladih u vještinama - WorldSkills Kazan 2019 više
  • Produžen je Javni poziv trgovačkim društvima, ustanovama, obrtima i drugim pravnim subjektima za organizaciju stručnoga skupa za usavršavanje nastavnika strukovnih predmeta više