Održana tribina „Europske politike cjeloživotnog učenja“

Obilježavanje Tjedna cjeloživotnog učenja nastavljeno je tribinom u Europskom domu 29. rujna 2009. Godine u organizaciji Agencije za obrazovanje odraslih.

Tema je bila „Europske politike cjeloživotnog učenja“, a cilj je tribine bio pregled europskih politika te njihova primjena u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske.

U uvodnom dijelu tribine v.d. ravnatelja Agencije Mile Živčić govorio je o važnosti cjeloživotnog  učenja i obilježavanja Tjedna cjeloživotnog učenja, u sklopu kojeg partneri i ustanove za obrazovanje odraslih provode svoja događanja.

Vaclav Klenha, predstavnik Europske zaklade za strukovno obrazovanje (European Training Foundation), dao je pregled europskih politika cjeloživotnog učenja navodeći ključne dokumente Europske unije u području cjeloživotnog učenja. Posebno je naglašena važnost Akcijskog plana Europske komisije „Uvijek je pravo vrijeme za učenje“. U radnu skupinu za Akcijski plan uključila se i Republika Hrvatska.

Ozren Pavlović Bolf ispred Agencije za mobilnost i programe Europske unije predstavio je programe Europske unije za cjeloživotno učenje, stavljajući poseban naglasak na potprogram Grundtvig koji je namijenjen sustavu obrazovanja odraslih.

U završnom dijelu predstavljena je publikacija „Međunarodne organizacije o obrazovanju odraslih“, a u ime autora o publikaciji je govorio Tihomir Žiljak. Istaknuta je važnost publikacije za sustav obrazovanja odraslih, posebice zbog toga što su u izradi sudjelovali stručnjaci iz različitih područja.

Osim ove aktivnosti, u utorak i srijedu održana su događanja u organizaciji Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Zrinski u Zagrebu, Razvojne agencije Virovitičko-podravske županije, Ustanove  za obrazovanje odraslih Dante – Rijeka, Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, Pučkog otvorenog učilišta Lingua i Financijske agencije.

   


Materijali sa tribine:

 

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Objavljeni materijali i fotografije s 4. Dana strukovnih nastavnika više