OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PISMENOSTI 2009.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna diljem svijeta. Toga dana ističe se iznimna važnost pismenosti, na kojoj je naglasak u oblikovanju poželjne budućnosti.

U Hrvatskoj će se obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti održati u Europskom domu, od 10 do 12.30 sati, u organizaciji Agencije za obrazovanje odraslih te u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva. Cilj je okupljanje svih važnih dionika u sustavu i otvaranja rasprave o važnosti, povezanosti i utjecaju pismenosti na razvoj aktivnoga građanstva.

Aktivno građanstvo prihvaćeno je, zajedno sa zapošljivošću, kao jedan od temeljnih ciljeva obrazovnih politika. Primjerice, u posljednje vrijeme sve više jača svijest o povezanosti informatičke pismenosti i aktivnoga građanstva – pokazuje se da nepoznavanje ove vrste pismenosti može, zbog uskraćivanja pristupa važnim informacijama dostupnima samo u digitalnom obliku, negativno utjecati na aktivno građanstvo.

Tribina o temi „Pismenost i aktivno građanstvo“, središnji događaj ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti u Hrvatskoj, poslužit će kao platforma  za raspravu i nove prijedloge na području pismenosti i razvoja aktivnoga građanstva. Tribina će okupiti stručnjake, predstavnike vlasti i nevladinih organizacija.

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Obavijest o načinu upućivanja zahtjeva i upita Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Nastava na daljinu, raspored za maturante više
  • Uputa svim osnovnim i srednjim školama vezano uz nastavak organizacije nastave na daljinu više
  • Obavijest o održavanju stručnih ispita više