Prvo obilježavanje Europskog dana međugeneracijske solidarnosti

Mladi i stariji mogu zajedno učiti, razmjenjivati iskustva te tako pridonositi napretku cjeloživotnog učenja – poruka je Europskog dana međugeneracijske solidarnosti, koji se obilježava 29. travnja. To je prilika da se istakne važnost međugeneracijske dimenzije u obrazovanju i profesionalnom usavršavanju.

Obilježavanje Europskog dana međugeneracijske solidarnosti potaknulo je slovensko predsjedništvo tijekom predsjedanja Europskom unijom te je  28. i 29. travnja 2008. godine organiziralo konferenciju „Međugeneracijska solidarnost za koheziju i održivost društava“. Konferencija je održana u suradnji s Europskom komisijom te nevladinim udrugama.

Unutar Programa za cjeloživotno učenje, program Grundtvig podupire obrazovanje odraslih te financira brojne projekte, od kojih su neki posvećeni razvoju inicijativa za međugeneracijsku solidarnost i učenje.

 

Program Grundtvig, koji je pokrenut 2000. godine, usredotočen je na obrazovne potrebe odraslih te na potrebe pružatelja usluga obrazovanja odraslih. Podupiranjem cjeloživotnog učenja i mobilnosti pridonosi se smanjenju problema starenja stanovništva u Europi, a i tim se programom omogućava odraslima da poboljšaju svoje vještine i znanja kako bi ostali konkurentni na tržištu rada. Osim odraslih, program se odnosi na pružatelje usluga obrazovanja odraslih, i to zaposlenike u institucijama za obrazovanje odraslih. Aktivnosti koje podupiru mobilnost osoba uključenih u obrazovanje odraslih opisane su u programu 2007.-2013. „Europska asistencija“ (European Assistenship).

 

Ciljevi su tih aktivnosti:

 • do 2013. godine povećati broj polaznika na 25.000,
 • poboljšati uvjete za mobilnost tako da do 2013. godine barem 7000 ljudi može boraviti u inozemstvu,
 • poboljšati kvalitetu i kvantitetu suradnje između organizacija za obrazovanje odraslih,
 • razviti inovativno obrazovanje odraslih i prakse upravljanja,
 • osigurati da osobe na društvenim marginama imaju pristup obrazovanju odraslih, posebice starije osobe i osobe koje su napustile obrazovanje bez osnovnih kvalifikacija,
 • podržati inovativno informatičko obrazovanje.

 

Aktivnosti uključuju podršku za mobilnost, posjete, razmjene, Grundtvig partnerstvo, multilateralne projekte za poboljšavanje obrazovanja odraslih, Grundtvig mrežu stručnjaka te organizacija koji rade na razvoju obrazovanja odraslih i slično.

Najmanje 55% od ukupnih financijskih sredstava za Grundtvig bit će usmjereno na mobilnost i partnerske aktivnosti.

Prvo obilježavanje Europskog dana međugeneracijske solidarnosti korak je prema daljnjem napretku u održivosti međugeneracijske solidarnosti, koja je važna za razvijanje društva znanja te za bolju suradnju i razumijevanje među generacijama.

 

Korisni linkovi:

Europska komisija, Opća uprava za obrazovanje i kulturu

Konferencija „Međugeneracijska solidarnost za koheziju i održivost društava“

Age Platform

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
 • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
 • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
 • Objavljeni materijali i fotografije s 4. Dana strukovnih nastavnika više
 • Obavijest o načinu upućivanja zahtjeva i upita Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih više
 • Nastava na daljinu, raspored za maturante više