U Ljubljani održana konferencija KONFeT - 07

Predstavnici Agencije za obrazovanje odraslih, odjela Centra za mobilnost i EU programe, sudjelovali su na konferenciji KONFeT - 07 održane 2. travnja 2007. godine u Ljubljani, u organizacija CMEPIUS-a (Slovenskog Centra za mobilnost i europske programe obrazovanja i osposobljavanja). Tema konferencije bila je eTwinning projekti - korištenje ICT-a u osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj nastavi. E-Twinning sastavni je dio Comeniusa, jednog od potprograma Programa cjeloživotnog učenja (LLP).

Konferenciju je otvorila direktorica CMEPIUS-a Majda Širok. Uvodnu riječ imale su i dr. Alenka Šverc, državna tajnica, Ministarstvo školstva i športa, te Christine Crawley, pedagoška savjetnica, European Schoolnet. Govorio je i Tomi Dolenc, voditelj e-Twinning programa u slovenskom CMEPIUS-u.

Nakon službenog otvaranja, predstavljen je projekt. Predstavljena su 4 projekta. Na projektima su radili učenici osnovnih i srednjih škola pod mentorstvom svojih nastavnika. Najbolji projekti nagrađeni su u kategorijama pedagoške inovativnosti i europskog sudjelovanja među školama.

Drugi dio konferencije sadržavao je tematske radionice. Predstavnici Agencije bili su na radionici Projekti u poučavanju - integracija projekata u redovite predmete. Unutar te radionice predstavljeni su projekti Home, green home te Vode mojega kraja, te je zaključeno da je najbolji način provođenja projekta u školama organiziranje tzv. Projektnog tjedna, unutar kojeg bi se radilo samo na projektu. Rad bi se nastavnika iz različitih predmeta spojio kako bi se dobio cjelovit pristup projektnom problemu. Govoreno je i o dobrobiti provođenja projekata u školama.

Na konferenciji je posebno istaknuta važnost upotrebe ICT-a u svakodnevnom i pedagoškom radu. eTwinning postoji od 2005. godine. U Sloveniji se na portal do danas prijavilo 197 učitelja iz 170 škola, koji rade na 117 projekata upotrebe ICT-a u poučavanju. Osnovni su ciljevi promovirati suradnju među školama u Europi, pripremanje djece za EU budućnost, sudjelovanje EU dimenzije u školskom kurikulumu, i poboljšanje vještina učitelja, a i učenika.

Jedan od razloga odlaska predstavnika Agencije za obrazovanje odraslih na konferenciju e-Twinning bio je i sastanak sa zamjenicom direktorice CMEPIUS-a, Majom Mihelič-Debeljak. Na tom sastanku dobivene su korisne informacije za dalji razvitak Centra za mobilnost i EU programe RH te dogovorena je suradnja. M. Mihelič-Debeljak složila se s tim da predstavnici hrvatskog Centra za mobilnost dođu u studijski posjet u slovenski centar kako bi na konkretnim poslovima vidjeli kako se obavlja. Prema riječima M. Mihelič-Debeljak, taj je način učenja najbrži i najkorisniji jer se izravno mogu riješiti sve nejasnoće i razgovarati o mogućim problemima.

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Preporuke za provođenje obrane završnog rada i učenja temeljenog na radu u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja više
  • Upute za provedbu praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispita u srednjim školama te obrana završnog rada u srednjim strukovnim školama svibanj/lipanj 2020. više
  • Preporuke za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu za sustav strukovnog obrazovanja i sustav obrazovanja odraslih više
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu škola domaćina za državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. u školskoj godini 2019./2020. više