O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Potpisano 7 ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava u sklopu natječaja „Uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje za zapošljavanje“

 ZAGREB - 31. kolovoza 2010. godine u prostorijama Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih potpisano je 7 ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava u okviru IV. komponente Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) za projekt „Uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje za zapošljavanje“. Jedna strukovna škola, tri udruge i tri centra su uspješno razvili svoje projektne prijedloge te pobijedili na ovome natječaju. 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa razvilo je ovaj projekt u okviru Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala radi povećanja obrazovnih postignuća srednjoškolaca s teškoćama, u skladu s njihovim potrebama i potrebama tržišta rada te njihovom cjelokupnom socijalnom uključenošću.

Velikom broju djece (učenika) i mladim osobama s teškoćama nedostaje potpora društva u svakodnevnom životu. Kako bi se zadovoljile njihove posebne potrebe, nužno je uspostaviti instrumente koji će omogućiti razvoj individualnih obrazovnih programa i odredaba dodatnog obrazovanja (podučavanja) nastavnika i drugih stručnih suradnika u radu s djecom (učenicima) s teškoćama. S obzirom na to da školama nedostaju stručnjaci, pojavila se potreba uspostave potpore školama, nastavnicima i djeci (učenicima).

Uspostavom ovakvih i sličnih instrumenata podupire se razvoj individualnih obrazovnih programa i odredaba dodatnog obrazovanja (podučavanja) nastavnika i drugih stručnih suradnika u radu s djecom (učenicima) s teškoćama.

Natječaj za ovu dodjelu nepovratnih sredstava provela je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja će također pružiti i svu potrebnu potporu odabranim prijaviteljima tijekom same provedbe njihovih projekata. Njih 7, zajedno sa svojim partnerima, ispunilo je sve potrebne uvjete za dodjelu nepovratnih sredstava ukupne vrijednosti 1,318,273,03 EUR-a, što je 99,87% od ukupno dostupna iznosa predviđenog za ovu grant-shemu. Pojedinačni će projekti trajati od 12 do 14 mjeseci, a njihova se vrijednost kreće između 90.000 i 280.000 EUR-a. 

Ciljevi ove dodjele nepovratnih sredstava su:

1. poboljšavanje zapošljivosti učenika s teškoćama, upotpunjavanje (nadograđivanje) vještina nastavnika/stručnih suradnika/zaposlenika putem jasno ocrtanih treninga (kratkoročnih ili modularno oblikovanih), studijskih putovanja izvan zemlje ili uspostave praktične nastave u Hrvatskoj, s naglaskom na uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje i društvo

2. poboljšanje uvjeta učenja i podučavanja u srednjim strukovnim školama, centrima za srednje obrazovanje učenika s teškoćama - putem prepoznavanja i definiranja potreba u smislu opreme, materijala za učenje i podučavanje, udžbenika, osposobljavanja i usavršavanja osoblja, školskih programa i samoprocjene

3. poboljšanje stvaranja uvjeta za praktičnu nastavu za učenike s teškoćama te stvaranje i proširivanje partnerstva između srednjih strukovnih škola, centara za srednje obrazovanje učenika s teškoćama, poduzeća, nevladinih organizacija temeljenih na stvarnim procjenama potreba učenika s teškoćama i potreba poduzeća u skladu s promjenama i zahtjevima za kompetencijama i vještinama na tržištu rada.

Ovaj projekt uvelike će izjednačiti mogućnosti uključivanja djece s teškoćama u obrazovanje te poboljšati socijalno uključivanje mladih u nepovoljnijem položaju i mladih s posebnim obrazovnim potrebama na tržište rada.

Popis svih odabranih pobjednika s nazivima njihovih projekata možete vidjeti ovdje.  
 
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Najava događanja: Treći Dani strukovnih nastavnika više
  • Iskaz interesa (pretprijave učenika) za natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. - produžen rok više
  • Pravila i upute za organizaciju i provedbu natjecanja učenika strukovnih škola u šk. godini 2019./2020. više
  • SVEČANO OTVORENJE 13. TJEDNA CJELOŽIVOTNOG UČENJA više
  • Započele su prijave za sudjelovanje na 3. Danima strukovnih nastavnika više