O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Završio 4. Tjedan cjeloživotnog učenja

Sajmom cjeloživotnog učenja 15. rujna 2010. godine na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu završen je ovogodišnji Tjedan cjeloživotnog učenja. Na sajmu su ustanove za obrazovanje odraslih, škole i razne udruge građanima ponudile informacije o mogućnostima obrazovanja i učenja u  Gradu Zagrebu te vrstama obrazovnih programa. Cilj ASOO-a bio je na sajam privući što veći broj osoba kako bi ih se motiviralo na uključivanje u neki oblik učenja. Svaka je ustanova tijekom trajanja sajma jednom posjetitelju darovala besplatno pohađanje jednoga svog obrazovnog programa.
Ovo je dosad najuspješniji Tjedan - jer se u odnosu na prošlu godinu udvostručio, a u nekim kategorijama i više od toga povećao broj institucija, programa i događanja te je na taj način zadobivena iznimna pozornost javnosti i medija tijekom njegova trajanja.
S posebnom važnošću ističemo da su aktivnosti obilježavanja Tjedna provedene u svim dijelovima Republike Hrvatske - na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. 

Tjedan je započeo 8. rujna svečanim otvorenjem i obilježavanjem Međunarodnoga dana pismenosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
Sveobuhvatna tema obilježavanja Međunarodnoga dana pismenosti bila je Ključne kompetencije kao sredstvo za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti.
Tjedan je otvorio, pred više od 200 uzvanika te predstavnika različitih institucija i ustanova, dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa - kao izaslanik gđe  Jadranke Kosor, predsjednice Vlade RH.

Tjedan se obilježavao diljem Republike Hrvatske u 60-ak gradova, provedbom različitih aktivnosti promidžbe učenja i obrazovanja. Priključilo se više od 400 institucija iz različitih područja djelovanja (škole, ustanove za obrazovanje odraslih, fakulteti i visoka učilišta, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Financijska agencija, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavca, Hrvatska gospodarska komora, MojPosao i EduCentar, Srce, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, razne udruge, gospodarstvenici, gradovi, županije i td.) sa 115 prijavljenih programa te s više od 250 različitih događanja, a ostvareno je preko 1 500 medijskih objava.

Tijekom obrazovne kampanje još je jedanput naglašena važnost učenja i obrazovanja radi senzibiliziranja javnosti za cjeloživotno učenje, promicanja kulture učenja te poticanja osobne motivacije. Današnje je društvo izloženo stalnim i brzim promjenama koje se događaju u svim njegovim sferama: gospodarstvu, znanosti, kulturi i komunikaciji, a najbolji odgovor na izazove što ih donose promjene daje upravo cjeloživotno učenje - što se i naglašavalo tijekom protekloga tjedna.
Poseban je naglasak stavljen na socijalno osjetljive skupine - nezaposlene, manjine, osobe s invaliditetom - što je u skladu s temom vodiljom ovogodišnjega Tjedna borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Ovogodišnji odaziv na Tjedan cjeloživotnog učenja iznimno je veliki te je organizirano i provedeno niz aktivnosti na lokalnoj i regionalnoj razini. Prema izvještajima koji su do danas pristigli u Agenciju o provedenim programima ističemo one koji mogu poslužiti kao primjeri suradnje institucija i provedbe aktivnosti na lokalnoj i regionalnoj razini - primjerice Zadar i Zadarska županija, gradovi Kutina, Varaždin, Umag, Slavonski Brod, Split, Bjelovar, Rijeka, Osijek, Gospić... S druge, pak, strane, kampanja je poslužila kao izvrsna prigoda za stvaranje i razvijanje još kvalitetnije mreže partnerstava između institucija javnoga, civilnog i gospodarskoga sektora.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih zahvaljuje svim pojedincima i institucijama koje su se svojim aktivnostima i organizacijom priključile obilježavanju Tjedna te na taj način pridonijele postizanju ovakvih rezultata.
Važno je istaknuti ulogu medija koji su bili jedan od najvažnijih partnera projekta i bez čije bi pomoći bilo nemoguće doprijeti do svih ciljnih skupina te našemu najvećem partneru ove godine - Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji je sudjelovao u organiziranju niza aktivnosti u svim županijama Republike Hrvatske.

Ovogodišnjom porukom UKLJUČIMO S(V)E pozivamo vas da nam se i iduće godine priključite - na jubilarnome, petom, Tjednu cjeloživotnog učenja u Republici Hrvatskoj.
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • ODLUKA O PONIŠTAVANJU JAVNOG POZIVA ZA PRIJAVU ŠKOLA DOMAĆINA ZA DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA - WORLDSKILLS CROATIA 2020. U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više