O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

UKLJUČIMO S(V)E! – POČEO 4. TJEDAN CJELOŽIVOTNOG UČENJA

Zagreb, 8. rujna 2010.
 
Danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano otvoren 4. po redu Tjedan cjeloživotnog učenja i obilježen Međunarodni dan pismenosti.

 


Otvorio ga je, pred više od 200 uzvanika te predstavnika različitih institucija i ustanova, dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa - kao izaslanik gđe  Jadranke Kosor, predsjednice Vlade RH.
 
Sve je nazočne na početku otvorenja pozdravio gosp. Tihomil Maštrović, glavni ravnatelj Nacionalne i sveučilišne knjižnice, istaknuvši tom prigodom važnost učenja kroz cijeli život, ali i važnost korištenja fundusa kuće kojoj je na čelu. 


Nazočnima se potom, u ime glavnog organizatora događanja, obratio gosp. Ivan Šutalo, privremeni ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Pozdravivši sve uzvanike i ostale nazočne, upoznavši ih s glavnim ciljem Agencije - izgraditi sustav strukovnog obrazovanja koji će moći odgovoriti na sve potrebe hrvatskoga gospodarstva, ali i potrebe ukupnoga hrvatskog društva, istaknuo je i da „kompetentna osoba, spremna i sposobna trajno dopunjavati svoja znanja i vještine, jamstvo je gospodarskoga i općega društvenog rasta“.
Gosp. Šutalo je istaknuo i da je „Agencija akreditirana od Europske Unije te u svojstvu toga provodimo sve projekte financirane iz njezinih pretpristupnih fondova u sklopu IPA programa za ukupni obrazovni sektor.
Ali, možda i važnije od toga, Agencija je istodobno i korisnik projekata. U tom svojstvu dosad smo pripremili 23 svoja projekata ukupne vrijednosti od preko 100.000.000 €, odnosno oko 750.000.000 kn. Od njih 23, pet ih je već u provedbi, tri su nam odobrena i provedba će im početi do kraja godine, a ostali čekaju odobrenje. Ako nam svi projekti budu odobreni, to bi značilo da bi Agencija u sljedeće četiri godine s jednom kunom proračunskoga novca, namijenjena za rad Agencije, stvorila novih osam kuna koje se kroz projekte iz europskih fondova unose u Republiku Hrvatsku, odnosno s četiri proračuna Agencije u sljedeće četiri godine ostvarili bismo dodatnu vrijednost od 30 tolikih proračuna, a sve skupa u funkciji razvoja sustava strukovnog obrazovanja i sustava obrazovanja odraslih.“
 
Zahvalivši svima koji nazoče otvorenju Tjedna, uputio je i zahvalu svima koji su se uključili u njegovo obilježavanje širom Republike Hrvatske u 60-ak gradova – 400 ustanova i institucija sa 115 prijavljenih programa i preko 210 različitih događanja - pritom istaknuvši, uz Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, Hrvatski zavod za zapošljavanje – koji se uključio sa svim svojim područnim ispostavama, čime je postao najveći partner u provedbi Tjedna, te FINA-i koja provodi info-dane u velikom broju svojih poslovnica.
 
Predsjednik Vijeća za obrazovanje odraslih gosp. Damir Kuštrak je, uz pozdrav nazočnima, ustvrdio: „Prošle godine u projekte cjeloživotnog obrazovanja uključilo se 2,3 posto odrasloga stanovništva od 25. do 64. godine. Riječ je o podatcima koji nas ne mogu zadovoljiti, s obzirom na to da 50 posto zaposlenih u Hrvatskoj ima manje od četiri razreda srednje škole.“
 
Potom je ministar Fuchs istaknuo da ''financijske prilike možda nam ne omogućavaju da iz proračuna ulažemo onoliko koliko je potrebno, ali klima se mijenja i svijest o potrebi obrazovanja prodire u sve segmente društva'' te podsjetio kako su Tjedan cjeloživotnog učenja i Međunarodni dan pismenosti (koji se obilježava 8. rujna) dio mjera Programa gospodarskog oporavka hrvatske Vlade. ''Formalno obrazovanje više ne završava preuzimanjem svjedodžbe ili diplome. Morat ćemo se trajno obrazovati kako bismo udovoljili zahtjevima tržišta'', zaključio je i potom otvorio Tjedan cjeloživotnoga učenja.
 
Otvorenju je nazočila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, zatim državne/i tajnice/i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, ravnateljice/i uprava, ravnatelj Andragoškoga centra Slovenije, ravnateljica Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, ravnateljice/i agencija i drugi uvaženi gosti.    

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više