O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Rezultati Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih objavljuje službene i konačne rezultate Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019.

Pojašnjenje ocjenjivanja

Na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019. za unos ocjena prvi put je korišten informacijski sustav koji se koristi u međunarodnim natjecanjima WorldSkills International Competition information system (CIS 4.0.5.
Da bi unos podataka bio uopće moguć, prosudbena povjerenstva svake discipline trebala su razraditi tablice ocjenjivanja s nizom kriterija, podkriterija i aspekata ocjenjivanja povezanih s tehničkim opisom pojedine discipline i u postotku zadanom u specifikaciji standarda natjecateljske discipline. Tablice ocjenjivanja razrađene su prema zadanom obrascu s raspodjelom bodova unutar specifikacije standarda do mjere u kojoj je to izvedivo u praksi.

Prosudbena povjerenstva razradila su tablice ocjenjivanja s velikim brojem aspekata (najmanje jedinice koja se može ocijeniti/procijeniti) koja su uključivala dva načina ocjenjivanja: ocjenjivanje mjerenjem i ocjenjivanje prosudbom. Mjerenje prosudbom je novost koja se od prije nekoliko godina koristi na natjecanjima čiji smo model prilagodili našim mogućnostima, a zamijenilo je subjektivno ocjenjivanje. Svaki aspekt o kojem se prosuđuje procjenjuje troje ocjenjivača koji moraju istovremeno dodijeliti jednu od ocjena:
  • 0 – ispod industrijskog standarda / standarda struke
  • 1 – standard zadovoljen na minimalnoj razini
  • 2- standard zadovoljen u potpunosti
  • 3 – iznad standarda, izvanredna izrada/prezentacija
Konačna ocjena za aspekt o kojem se prosuđuje CIS izračunava po formuli: [ocjena1 + ocjena2 + ocjena3)/9]*max_broj_bodova_aspekta.
Ocjenjivanje mjerenjem uključuje mjerenje dimenzija izrade uz dopuštena definirana odstupanja, praćenje postupaka rada i operacija prema zahtjevima struke.

Transparentnost i provjera

Bodovi kod mjerenja i ocjene kod prosudbe unose se u informacijski sustav i kontroliraju dvije osobe iz Agencije iz kojeg se tek na kraju natjecanja ispisuju sumarni obrasci za svakog natjecatelja i lista poretka. Unos podataka u potpunom je nadzoru Agencije, a točnost unesenih bodova/ocjena još jednom provjerilo je prosudbeno povjerenstvo za svaku disciplinu.

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • ODLUKA O PONIŠTAVANJU JAVNOG POZIVA ZA PRIJAVU ŠKOLA DOMAĆINA ZA DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA - WORLDSKILLS CROATIA 2020. U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više