O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

WorldSkills Croatia 2019.

Krajem ožujka, točnije 27. – 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkome velesajmu održat će se Državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2019., najveće strukovno natjecanje u ovomu dijelu Europe. Oko 580 najboljih učenika strukovnih škola natjecat će se u 43 discipline u kojima će prezentirati stručne kompetencija te demonstrirati vještine potrebne za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za određeno strukovno zanimanje ili će izlagati svoje radove na smotrama.
Početak natjecanja obilježit će se svečanim otvorenjem 26. ožujka u 18:00 sati u Kongresnoj dvorani Zagrebačkoga velesajama.
Natjecateljske discipline obuhvatit će atraktivan spektar - od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i pekarstvo, sve do suvremenih interdisciplinarnih disciplina - robotike i mehatronike.
Posebno važnu ulogu imaju inovativne i razvojno orijentirane škole domaćini natjecanja, koje su u suradnji s Agencijom glavni nositelj ovoga velikog događanja kojem je podršku pružilo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
Škole i učenici - sudionici natjecanja - dolaze iz svih županija, a, osim njih, Agencija je (zajedno s partnerima) osigurala više od 60 autobusa za besplatni prijevoz osnovnoškolaca iz gotovo svih županija kako bi i oni mogli posjetiti natjecanje.
U brojne discipline Agencija je kao partnere uključila više od 20 poslodavca, gospodarstvenika, obrtnika koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Sudjelovanjem u ovoj aktivnosti ostvaruje se i poveznica poslodavaca sa strukovnim školama, čime poslodavci doprinose i društvenoj odgovornosti za razvoj obrazovnoga sustava, a sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je od načina da se postigne dugoročni cilj - osiguravanje povećanja zapošljivosti učenika koji su sudjelovali. Također, Agencija je uključila i druge institucije (HZZ, HOK itd.) i visoka učilišta.
Jedna od glavnih svrha novoga modela natjecanja je promocija i popularizacija strukovnog obrazovanja te poticanje učenika završnih razreda osnovnih škola na upis u strukovne škole. Posjetom Državnome natjecanju WorldSkills Croatia učenici osnovnih škola će dobiti priliku vidjeti koje mogućnosti pruža strukovno obrazovanje, osobno se uvjeriti u atraktivnost strukovnih zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama. Dobit će i niz prilika za dodatno informiranje jer će na raspolaganju imati:
 • Info pult: cjelodnevno informiranje učenika i drugih zainteresiranih o potrebama tržišta rada i uslugama HZZ-a koje im mogu pomoću u odabiru obrazovnoga programa i/ili zanimanja
 • Korištenje e-alata HZZ-a: upoznavanje s e-alatom Moj izbor, mogućnost samoprocjene vlastitih interesa, kompetencija i osobina ličnosti povezanih s poslom
 • Mogućnost sudjelovanja na radionicama namijenjenim učenicima osnovnih i srednjih škola pod vodstvom stručnih savjetnika HZZ-a:
  o Korak prema prvome poslu
  o Kako donijeti odluku o budućem zanimanju?
  o Poduzetništvo – je li to za mene?
  o Upravljanje razvojem vlastite karijere
  o A što sad? Kamo nakon srednje škole?
Samo natjecanje bit će popraćeno i brojnim aktivnostima poput „Isprobaj svoju vještinu“, gdje će učenici moći isprobati svoje vještine kroz jednostavne praktične zadatke, moći će sudjelovati u raznim radionicama, slušati informacije o mogućnostima nastavka obrazovanja te o specifičnostima velikoga broja različitih zanimanja i novim modernim tehnologijama.
Uz financijsku podršku ESF-ova projekta „Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre“, čiji je i korisnik, natjecanje organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koja ima dugogodišnje iskustvo organizacije državnih strukovnih natjecanja u Hrvatskoj. Agencija je osmislila novi model natjecanja i kao platformu za povezivanje strukovnog obrazovanja i gospodarskih subjekata kroz njihovo sudjelovanje u organizaciji i provedbi natjecanja kako bi se osigurala vidljiva međusobna poveznica između strukovnih škola i tvrtki.
Popis disciplina i sve informacije o događanju možete pronaći na ovoj poveznici: http://worldskillscroatia.hr/hr/discipline/
Osobe za informacije i dodatne upite: Nives Novak, e-adresa  nives.novak@asoo.hr,  ili Mario Vučić; e-adresa  mario.vucic@asoo.hr  M 099 4395 483. 
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
 • SVEČANO OTVORENJE 13. TJEDNA CJELOŽIVOTNOG UČENJA više
 • Započele su prijave za sudjelovanje na 3. Danima strukovnih nastavnika više
 • OTVORENE PRIJAVE ZA STRUČNE SKUPOVE ZA NASTAVNIKE STRUKOVNIH PREDMETA više
 • Hrvatska sudjeluje na najvećem svjetskom natjecanju mladih u vještinama - WorldSkills Kazan 2019 više
 • Produžen je Javni poziv trgovačkim društvima, ustanovama, obrtima i drugim pravnim subjektima za organizaciju stručnoga skupa za usavršavanje nastavnika strukovnih predmeta više