Državno natjecanje Schola Medica - Zadar

Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru je od 23. do 25. travnja 2018. godine drugi put bila domaćin državnoga natjecanja Schola Medica u zanimanjima medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege i dentalni tehničar/tehničarka. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 18 učenika (osam učenika smjera medicinske sestre/medicinske tehničari i 10 učenika smjera dentalni tehničar/tehničarka), uz 13 mentora i 11 članova državnoga povjerenstva.
Na svečanome otvorenju natjecanja sudionicima su se obratili ravnatelj škole Davor Vidaković, zadarski gradonačelnik Branko Dukić, te županijski i gradski pročelnici za školstvo Ivan Šimunić i Joso Nekić.
Gradonačelnik Branko Dukić učenicima se obratio riječima: „Kako sam i sam liječnik, imam potrebu pohvaliti vas zbog izbora vašeg budućeg zvanja, istaknuti njegovu vrijednosti i značaj. Raditi u zdravstvenom sustavu humano je i hrabro. To nije samo zanimanje i posao, to je poziv. Tu ste kako biste odmjerili i usporedili znanja među najboljima u Hrvatskoj. Neka vam to bude motiv, učenje trajna potreba, a budući posao zadovoljstvo! Svi ste vi ovdje pobjednici i svi zaslužujete medalje.“
Ivan Šimunić kao županijski i gradski pročelnik za školstvo, pozvao je učenike da po završetku obrazovanja nastave razvijati svoju profesionalnu karijeru u Zadru, istaknuvši da za njih ima posla i u tom gradu i županiji.
Dvije djelatnice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja kao gošće ovoga natjecanja, ujedno i članice stručne radne skupine, izradile su ispitnu specifikaciju, ispite i popratne materijale za ispite iz obveznih strukovnih modula za zanimanje medicinska sestra opće njege /medicinski tehničar opće njege (ispit vještina). Natjecanju je nazočila predsjednica Udruge zdravstvenih škola u Republici Hrvatskoj i ravnateljica Srednje medicinske škole u Mlinarskoj ulici u Zagrebu Asja Jelaković te glavna sestra Opće bolnice Zadar i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Darija Katuša.
U poslijepodnevnim satima škola domaćin je za sve sudionike organizirala razgled starogradske jezgre Zadra.
25. travnja 2018. uslijedilo je proglašenja pobjednika i podjela nagrada uz kratki program kojim su se učenici škole domaćina oprostili od svojih gostiju. U kategoriji natjecatelja u struci medicinska sestra/tehničar opće njege prvo je mjesto osvojio učenik Dejan Žitnjak iz Medicinske škole Osijek, drugo mjesto pripalo je Moniki Kranjčec iz Srednje škole Bedekovčina, a treće Tomislavi Pranjić iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod.
U kategoriji natjecatelja u struci dentalni tehničar/tehničarka mjesto državnog prvaka izborio je Ivan Bičak iz Zdravstvenog učilišta Zagreb. Drugo mjesto pripalo je Luki Budimiru iz Zdravstvenog učilišta Zagreb, dok je treće mjesto osvojila Ramona Franolić iz Medicinske škole Rijeka.
Poslije samoga natjecanja, održavala su se predavanja i radionice za sudionike međužupanijskog stručnog vijeća za kvalifikaciju medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege regije Dalmacija.
Natjecanje je provedeno u okviru ESF-ova projekta „Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz natjecanje i smotre“ pod sloganom: „Izvrsnost i znanje zaslužuju priznanje“.


     
 
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • ODLUKA O PONIŠTAVANJU JAVNOG POZIVA ZA PRIJAVU ŠKOLA DOMAĆINA ZA DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA - WORLDSKILLS CROATIA 2020. U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više