Međunarodni dan žena: Transformacija života žena kroz strukovno obrazovanje

Povodom Međunarodnog dana žena prenosimo članak UNESCO-UNEVOC-a. Svake godine na spomenuti se dan pažnja posvećuje problemima vezanim uz spolnu jednakost i osnaživanje. Ove godine UNESCO-UNEVOC iznova zagovara osnaživanje žena kroz strukovno obrazovanje.
 
Agenda za održivi razvoj 2030 pridaje pozornost osiguranju jednakih mogućnosti za žene u obrazovanju, društvu i svijetu rada. Kao što se UN usredotočuje na ulogu ruralnih i urbanih aktivista koji se bore za globalno osnaživanje žena, UNESCO-UNEVOC prati napredak u promicanju uloge agenata za promjenu koji i dalje promiču jednak pristup kvalitetnom obrazovanju, stjecanju vještina i strukovnom obrazovanju. Njihov rad i kontinuirano zagovaranje ključni su za promicanje mogućnosti žena za nastavak obrazovnih, stručnih i profesionalnih perspektiva.
 
Sudjelovanje na dinamičnim tržištima rada danas je snažan izvor osnaživanja žena i ostaje u funkciji obrazovanja i razvijanja relevantnih vještina. Svojim snažnim vezama s poslodavcima i tržištem rada, strukovno obrazovanje idealno je za rješavanje ovih izazova. Promicanje sudjelovanja žena u svijetu rada, čija ključna odrednica je promicanje jednakih mogućnosti obrazovanja, usavršavanja i usavršavanja, doprinosi ne samo povećanju društvene jednakosti već i ekonomsku održivost.
 
Ravnopravnost spolova globalni je prioritet UNESCO-a te se u tu svrhu poduzimaju brojne inicijative na području obrazovanja. Promicanje jednakosti i ravnopravnosti spolova u strukovnom obrazovanju jedno je od tri prioritetna područja UNESCO-ove Strategije za TVET (2016.-2021.). UNESCO i UNESCO-UNEVOC podržavaju države članice u rasvjetljavanju pitanja u svezi s rodne nejednakosti i identificiranju učinkovitih politika koje će osigurati da sve djevojčice i dječaci, žene i muškarci, imaju jednake mogućnosti za učenje, razvoj i jačanje svojeg znanja.
 
Kako biste saznali više o UNESCO-vim inicijativama za obrazovanje žena i djevojaka, posjetite slijedeću poveznicu.
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Objavljeni materijali i fotografije s 4. Dana strukovnih nastavnika više