O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Stručni skup u obrazovnom sektoru Zdravstvo i socijalna skrb

Uslijed velikog interesa ponovno je održan državni stručni skup obrazovnog sektora Zdravstvo i socijalna skrb na kojem je sudjelovalo 70 strukovnih učitelja i nastavnika strukovnih predmeta zdravstvenih škola iz cijele Hrvatske. Skup je  održan je 12. siječnja 2018. u Zagrebu na Institutu za medicinu rada i medicinska istraživanja na temu Iskustva i novosti  zdravstvene struke u svrhu usavršavanja i osuvremenjivanja nastave. Stručno usavršavanje održano je u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.
Stručnom skupu u ime Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada iz Zagreba obratila dr. sc. Irena Brčić Karačonji, zamjenica ravnateljice. Značaj interdisciplinarnog pristupa nastavi u zdravstvenim školama, istaknut je uključivanjem predavača različitih struka s IMI: prim. dr. sc. Jelena Macan, dr.med., spec. med. rada i sporta, dr. sc. Željka Babić, mr. pharm., doc.dr. sc. Ivana Vinković Vrček, dipl. ing. med. biochem. i dr. sc. Zdenko Franić, dipl. ing. fizike.
Primarijus Jelena Macan održala je predavanje Rizici radnih mjesta i zdravstveni poremećaji povezani s radom zdravstvenih radnika i nastavnika zdravstvenih škola u kojem je definirala i opisala zdravstvene rizike radnih mjesta kao direktnih uzroka zdravstvenih poremećaja povezanih s radom. Magistra Željka Babić je u predavanju Štetni učinci lijekova pri terapijskim dozama i prilikom predoziranja: iskustva Centra za kontrolu otrovanja dala pregled mogućih simptoma nakon izloženosti izabranih skupina lijekova, najčešće nuspojave lijeka i povezala ih s kliničkom slikom otrovanja, uz osvrt na terapijske i toksične doze te  farmakokinetiku i toksokinetiku lijeka. Spomenuta je i specifičnosti otrovanja lijeka npr. posebna osjetljivost djece ili starijih, dostupnost protuotrova, interakcije odnosno posebno opasne kombinacije s drugim lijekovima prilikom predoziranja. Dr. sc. Ivana Vinković Vrček prvim je predavanjem Dijetoterapija obuhvatila smjernice za integraciju, primjenu i komunikaciju načela koji proizlaze iz hrane, prehrane i temeljnih znanosti, u svrhu postizanja i održavanja optimalnog nutritivnog stanja pojedinaca kroz razvoj, osiguranje i upravljanje učinkovitim prehrambenim uslugama u različitim okruženjima.
U drugome predavanju naslova Nanotoksikologija dr. Vinković Vrček navela je osnovne pojmove iz područja nanotehnologije i nanotoksikologije,  dala prikaz najzanimljivijih primjera sigurnosti odnosno toksičnosti nanomaterijala, aktualne probleme procjene sigurnosti nanomaterijala i smjernice europskih institucija koje su zadužene za brigu o zdravlju građana Europe. Polaznici predavanja upoznati su sa osnovnim prednostima i problemima koje danas razvoj nanothenologije predstavlja. Zadnje je bilo predavanje predstavnika za kvalitetu IMI, dr. sc. Zdenka Franića naslova Dobra profesionalna praksa i sigurnost u laboratorijima kojim je pružio informacije o dobroj profesionalnoj praksi, konceptu sigurnosne kulture i načinu na koji se može ostvariti razumljiva doza povjerena vanjskih klijenata i šire javnosti u kvalitetu rada laboratorija te znanje, vještine i kompetencije osoblja.                            
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • ODLUKA O PONIŠTAVANJU JAVNOG POZIVA ZA PRIJAVU ŠKOLA DOMAĆINA ZA DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA - WORLDSKILLS CROATIA 2020. U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više