O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Predsjednik Vlade: Usklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada od strateške važnosti za razvoj gospodarstva

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je konferenciju „Strukovno obrazovanje u cjelovitoj kurikularnoj reformi“, koja je održana danas u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu.

Naglasio je da je ljudski potencijal najvažniji nacionalni resurs, zbog čega je suvremen i konkurentan obrazovni sustav ključan za postizanje gospodarskog razvoja. Predsjednik Vlade smatra da temelj održivog razvoja Hrvatske u drugom desetljeću 21. stoljeća mora biti kompatibilnost cjelokupnog obrazovnog sustava s potrebama i potencijalima hrvatskog gospodarstva i tržišta rada.

Predsjednik Vlade je kazao da međusobna povezanost sustava obrazovanja i gospodarstva niti u jednom području nije tako vidljiva kao u području strukovnog obrazovanja. Poručio je da je kvalitetno strukovno obrazovanje i osposobljavanje najuže povezano s uspjehom pojedinog gospodarstva, što je možda najočitije kod najuspješnijih europskih ekonomija gdje je  strukovno obrazovanje jedan od nositelja gospodarskog razvoja i fleksibilnosti tržišta rada. Pojasnio je da takvi primjeri pokazuju da, uz klasičnu nastavu u učionici, učenje temeljeno na radu omogućuje lakše usvajanje znanja i vještina u strukovnom obrazovanju i rezultira usklađenošću s potrebama tržišta rada te boljom zapošljivošću mladih.

Istaknuo je da je u središtu dualnog modela obrazovanja učenik koji u realnom radnom procesu stječe znanja, vještine i kompetentnosti, napomenuvši da poslodavac treba biti spreman preuzeti dio odgovornosti za obrazovanje učenika i pružiti mu standard kvalitete i kvantitete izvođenja praktične nastave.

Izvijestio je da je iz Europskog socijalnog fonda do sada alocirano preko 80 milijuna eura za razvoj i unapređenje strukovnog obrazovanja, a do kraja godine će se ugovoriti još dva projekta i to: „Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre“ u vrijednosti od 41 milijun kuna te „Modernizacija sustava stručnog usavršavanja nastavnika strukovnih predmeta“ u vrijednosti od 12 milijuna kuna.

Oba projekta, poručio je predsjednik Vlade, pridonijet će ostvarenju ciljeva Programa razvoja strukovnog obrazovanja, prije svega osiguranju kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja učenika odnosno budućih radnika.

„Sudionicima želim uspješnu konferenciju koja će nam pomoći kao Vladi da zajednički poduzmemo korake koji će povećati zaposlenost, kvalitetu i konkurentnost naših mladih na sada globaliziranom, europskom i integriranom tržištu rada“, zaključio je predsjednik Vlade.
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više