Visoki dužnosnici Bosne i Hercegovine posjetili Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

U utorak, 28. ožujka 2017. godine, više je od dvadeset visokih dužnosnika i predstavnika ministarstava obrazovanja iz četiri kantona Federacije BiH i iz Distrikta Brčko posjetilo Agenciju za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u sklopu svojeg studijskog putovanja. Posjet je organizirao Institut za međunarodnu suradnju Njemačkog saveza visokih narodnih škola DVV International - Ured za Bosnu i Hercegovinu u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Cilj posjete, prema riječima direktora DVV International - Ureda za Bosnu i Hercegovinu, dr.sc. Emira Avdagića, bio je upoznati se sa sustavom obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj, kao primjer dobre prakse u regiji, kako bi se što kvalitetnije i učinkovitije provodile mjere i aktivnosti razvoja ovog područja u Bosni i Hercegovini.

Među predstavnicima su bila i četiri kantonalna ministra obrazovanja i to: prof. dr. Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije,  Damir Žuga, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kao i šef odjela za obrazovanje pri Vladi Distrikta Brčko gospodin Senad Osmanović.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih prva je ugostila dužnosnike te ih je upoznala s nadležnostima Agencije, ali i o drugim mnogobrojnim aktivnostima i projektima koje provodi unutar svojih odjela. Tako su sudionici imali priliku više čuti o ulozi Agencije u razvoju standarda zanimanja i standarda kvalifikacija, metodologiji izrade strukovnih kurikuluma, projektima financiranih iz različitih fondova Europske unije, kao i o priznavanju inozemnih strukovnih kvalifikacija. Ravnatelj Agencije, gosp. Mile Živčić i pomoćnik ravnatelja, Mario Vučić, predstavili su sustav obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj i zakonodavni okvir koji se veže uz to područje, a poseban su naglasak stavili na aktivnosti, mjere i projekte kojima je cilj promocija cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih.

Cijeli susret su obilježile nadasve zanimljive i konstruktivne rasprave. Visoki dužnosnici su istaknuli da promatraju hrvatski sustav strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih kao primjer dobre prakse te im je izuzetno drago da je Agencija prepoznala važnost obrazovanja odraslih kao jedan od ključnih elemenata razvoja hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini. Zajednički se došlo do zaključka da ulaganje u obrazovanje i razvoj kvalitetnih obrazovnih programa mora biti prioritet svih dionika obrazovnog sustava. Upravo su iz tog razloga predložili i regionalnu suradnju na rješavanju ovog izazova, što Agencija svesrdno pozdravlja.

Kao suorganizator studijskog putovanja u Hrvatskoj, Agencija je organizirala posjet i drugim ključnim institucijama u sustavu strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih. Tako su visoki dužnosnici posjetili i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, gdje ih je primio nadležni ministar, prof. dr. Pavo Barišić, Hrvatsku udrugu poslodavaca, Hrvatsku gospodarsku komoru, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Hrvatski zavod za zapošljavanje te Otvoreno učilište Algebra.

Počašćeni smo što smo imali prilike ugostiti naše uvažene goste i što smo mogli pokazati koliko smo truda i rada uložili u rješavanje pojedinih problema i izazova u sustavu strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, što pokazuje da smo u potpunosti posvećeni razvoju ovog područja. Vjerujemo da je ovaj posjet donio mnoštvo novih i korisnih informacija našim uzvanicima te se nadamo da će uroditi još boljom i kvalitetnijom poslovnom suradnjom. 

 

 

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • ODLUKA O PONIŠTAVANJU JAVNOG POZIVA ZA PRIJAVU ŠKOLA DOMAĆINA ZA DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA - WORLDSKILLS CROATIA 2020. U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više