Objavljeni rezultati PISA 2015 istraživanja

 
 
 


 
 
Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je rezultate šestog ciklusa PISA istraživanja (Program za međunarodno vrednovanje učenika / Programme for International Student Assessment) za 2015. godinu. Istraživanje se vršilo na 15-godišnjim učenicima u 28 država članica EU (prvi put je provedeno u svim članicama) te u 72 države i gospodarstva diljem svijeta.

Rezultati su službeno predstavljeni danas, 6. prosinca 2016., u Bruxellesu. Kao i prethodni ciklusi istraživanja, konačno PISA izvješće pruža ključne uvide u rezultate školskih sustava na razini EU, unutar članica EU te u širem globalnom kontekstu. Ono daje nove dokaze o učeničkim kompetencijama u prirodoslovlju, čitanju i matematici i njihovom razvoju u državama sudionicama tijekom vremena. Na ovaj način države i gospodarstva mogu vrednovati uspjeh svojih posljednjih reformi obrazovnih politika i identificirati potrebe za daljnje aktivnosti.

Za države članice EU PISA je vodeći izvor informacija o strateškom okviru ET 2020, strategiji Europa 2020 te Europskom semestru, gdje se široko koristi u područjima čitanja, matematike i prirodoslovlja, te pogotovo slabijih učenika.

Ove godine Hrvatska je u većini istraživanih polja ispod trenutnog prosjeka EU i ciljanog prosjeka za 2020. godinu. Pozitivne promjene vidljive su u smanjenju spolnih razlika između dječaka i djevojčica po uspjehu. Također, RH je blizu EU prosjeka po razlikama u uspjehu između učenika iz imućnih i siromašnih obitelji.

Zaključak je da većina članica EU mora povećati nastojanja za smanjenje broja slabijih učenika i dosezanje EU 2020 cilja od 15% slabijih učenika u čitanju, matematici i prirodoslovlju. Potrebno je prevladati i prepreke vezane za spol, socioekonomski i imigrantski status. Politike se trebaju razvijati u smjeru motiviranja mladih na učenje, istraživanje i isticanje, kao i stvaranja najboljih učitelja putem inicijalnog i kontinuiranog obrazovanja. PISA rezultati pokazuju da je puno posla pred svima, ali i pružaju važne uvide u države koje dobro rade i na koji način je napredak moguć.

Engleski tekst istraživanja za područje Europske unije možete naći na sljedećoj mrežnoj poveznici u PDF formatu.

Rezultati svih država koje su sudjelovale na globalnoj razini nalaze se na poveznici http://www.oecd.org/pisa/. Konačno, izdvojene rezultate za Hrvatsku pronađite na poveznici http://www.compareyourcountry.org/pisa/country/HRV.
 
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • ODLUKA O PONIŠTAVANJU JAVNOG POZIVA ZA PRIJAVU ŠKOLA DOMAĆINA ZA DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA - WORLDSKILLS CROATIA 2020. U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više