O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Održan IV. Međunarodni andragoški simpozij

Dana 18., 19. i 20. travnja 2016. održao se IV. Međunarodni andragoški simpozij u hotelu Meteor u Makarskoj u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, kao nacionalne službe podrške (NSS) Hrvatske, zajedno s NSS Slovenije i NSS Bosne i Hercegovine za projekt EPALE. Tema simpozija bila je „Upravljanje ustanovama za obrazovanje odraslih“, a u radu simpozija sudjelovalo je više od stotinu sudionika, andragoških djelatnika i stručnjaka iz više europskih zemalja. Tijekom trodnevnog rada simpozija stručnjaci iz područja obrazovanja odraslih predstavili su aktivnosti, iskustva i nove ideje u svojim izlaganjima i radionicama.

Ovogodišnji simpozij bio je usmjeren na suvremenu organizaciju ustanove za obrazovanje odraslih s naglaskom na korištenje informacijskih tehnologija i projektno djelovanje ustanove. Kao i proteklih godina predstavljeni su primjeri dobre prakse iz europskih zemalja. Simpozij je svečano otvorio, u ime ministra znanosti, obrazovanja i sporta, njegov pomoćnik Momir Karin. Prisutnima se također obratio, u ime domaćina, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić.

Prvi dan simpozija započeo je izlaganjima predstavnika nacionalnih službi podrške Hrvatske (Mario Vučić), Slovenije (Andreja Lenc) i Bosne i Hercegovine (Denis Fazlić) o aktivnostima projekta EPALE tijekom 2015. uz najavu ciljeva i aktivnosti u 2016. godini. Toga su dana također nacionalni koordinatori za EU Agendu predstavili svoje aktivnosti: Zvonka Pangerc Pahernik za Sloveniju, Biljana Popović za Bosnu i Hercegovinu te Katarina Grgec za Hrvatsku, a zatim su održane radionice o mogućnostima povezivanja i suradnje kako nacionalnih koordinatora za Agendu, tako i nacionalnih službi podrške.

Drugi su dan svoja izlaganja održali Goran Lapat iz Hrvatske o mogućnostima korištenja multimedije u radu s odraslim polaznicima, Zvonka Pangerc Pahernik i Brigita Kruder iz Slovenije o koordiniranom upravljanju projektima na državnoj i lokalnoj razini na primjeru implementacije EU Agende kroz Paradu učenja te Tatjana Marić iz Bosne i Hercegovine o nenasilnoj poslovnoj komunikaciji. Uslijedile su radionice koje su vodili Andrej Marušić i Ružica Vorgić Krvavica („Rad s timovima te razumijevanje različitog pristupa u raznim situacijama i ciljnim skupinama na primjeru ustanove za obrazovanje odraslih“), Dragan Dejanović („Kako izraditi zanimljiv online sadržaj“) i Nikša Alfirević („Izrada strateškog razvojnog plana za ustanove u obrazovanju odraslih“).

Posljednjeg dana simpozija započeo je prezentacijom Miroslave Maťátkové iz Češke o upravljanju ustanovama za obrazovanje odraslih u okruženju Europske unije i Rainera Brödela iz Njemačke o razvoju kvalitete u obrazovanju odraslih, a završio izlaganjem Suzane Cergol Mihelič iz Slovenije, predstavnice Fakulteta DOBA, o dugogodišnjem iskustvu mrežne provedbe učenja na daljinu.

Simpozij je poslužio kao izvrsna platforma za stvaranje potencijalnih partnerstava i razmjenu iskustava. Predstavnici nacionalnih službi podrške za projekt EPALE iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine te ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih zahvalili su svim sudionicima i predavačima na njihovom doprinosu te zatvorili ovogodišnji simpozij.

Prezentacije sa simpozija možete preuzeti ovdje.
Fotografije sa simpozija možete pogledati na stranici Facebook Adult Learning in Croatia.
 
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Preporuke za provođenje obrane završnog rada i učenja temeljenog na radu u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja više
  • Upute za provedbu praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispita u srednjim školama te obrana završnog rada u srednjim strukovnim školama svibanj/lipanj 2020. više
  • Preporuke za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu za sustav strukovnog obrazovanja i sustav obrazovanja odraslih više
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu škola domaćina za državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. u školskoj godini 2019./2020. više