O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Stručno usavršavanje ravnatelja škola i nastavnika strukovnih predmeta obrazovnoga sektora Turizam i ugostiteljstvo u Beču

Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola RH je, u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, organizirala višednevni stručni skup u Beču (Austrija) za ravnatelje škola i nastavnike strukovnih predmeta Obrazovnoga sektora turizam i ugostiteljstvo (od 14. do 18. ožujka 2016. godine). Stručnom usavršavanju je nazočilo 70 nastavnika i ravnatelja struke te predstavnik ASOO-a.

Cilj stručnog usavršavanja bio je upoznati se s austrijskim modelom strukovnog obrazovanja u ovom sektoru, posjetiti neke od strukovnih škola (Ugostiteljska škola Judenplatz, Hotelijerska škola Semmering, Strukovna škola Eisenstadt, Strukovna škola Waldegg NO), upoznati se s njihovom organizacijom nastavnoga procesa, razmijeniti iskustva i uspostaviti kontakte za daljnju suradnju u okviru projekata Erasmus + te na licu mjesta upoznati se s realizacijom i provedbom stručne prakse (Grand hotel, Hotel Marriott, Hotel Imperial, Hotel Bristol, Hotel Kempinski, Hotel Panhans, slastičarnice Oberlaa i Demel, vinarija Heurigenabemd i drugi).

Prema dobivenim informacijama u školama, učenici se mogu upisati u ovaj sektor u trogodišnji program koji uključuje stručno-teorijsku i praktičnu nastavu te stručnu praksu za poslove ugostiteljskoga posluživanja i kuharstva te dodatno 3+1 za specijalizaciju u slastičarstvu. Sastavni dio ovih škola je i đački internat, u kojemu učenici borave tijekom svoga školovanja i u kojemu se učenici izmjenjuju u ulogama gosta, kuhara, konobara, slastičara. Navedenom organizacijom učenici primjenjuju stečene stručne kompetencije u praktičnome radu. Škole iznimnu pozornost posvećuju i provedbi ljetne stručne prakse (dva mjeseca) koja je učenicima i solidno plaćena.

Druga mogućnost upisa u sektoru je upis u program 3+2 u kojemu učenici nakon tri zajedničke godine mogu birati jedan od programa: Hotelski menadžment, Event menadžment ili Međunarodne komunikacije. Slično trogodišnjemu programu, učenici se tijekom školovanja izmjenjuju u različitim ulogama temeljnih zanimanja (posluživanje i kuharstvo) te u nastavku školovanja i u ulogama hotelskoga menadžmenta, putničke agencije, organizatora posebnih događanja u zemlji i inozemstvu te međunarodne komunikacije. 

Jedna od škola koja je na sudionike usavršavanja ostavila upečatljiv dojam je zasigurno Strukovna škola Gradišće - škola Eisenstadt s Poljoprivrednim fakultetom. Osim razmjene iskustva s nastavnicima i vodstvom Škole, razgovorima se priključila i zastupnica u Bečkome parlamentu (koja dolazi iz našega sektora), gospođa Verene Dunst. O tijeku posjeta našega izaslanstva izvijestio je i dnevni  tisak Landesmedienservice Burgenland (više na: http://www.burgenland.at/news-detail/news/kroatische-delegation-besucht-landwirtschaftliche-fachschule-in-eisenstadt/).


Tijekom boravka u Beču sudionici usavršavanja bili su pozvani i u posjet Hrvatskome centru (gradišćanski Hrvati su ga osnovali davne 1934. godine), gdje ih je dočekao glazbeno-slikarsko-gastronomski ugođaj, a u Centru su se sastali s Hrvatima koji žive, rade, pomažu jedni drugima i druže se u glavnome austrijskome gradu. (O tijeku posjeta Centru više možete vidjeti na ovoj poveznici: http://hrvatskenovine.at/galerija/18-03-2016/izlozba-vladimira-medanica-u-hrvatskom-centru-u-becu).
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Obavijest o načinu upućivanja zahtjeva i upita Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Nastava na daljinu, raspored za maturante više
  • Uputa svim osnovnim i srednjim školama vezano uz nastavak organizacije nastave na daljinu više
  • Obavijest o održavanju stručnih ispita više