O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Agencija je od 2011. godine priznala više od 6000 inozemnih srednjoškolskih strukovnih kvalifikacija

Od 1. rujna 2011. godine, kada je nadležnost za priznavanje inozemnih srednjoškolskih strukovnih kvalifikacija zakonski dodijeljena Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, do 31. prosinca 2015. godine, Agencija je zaprimila 6837 zahtjeva za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija, od čega je u potpunosti priznata 6061 inozemna srednjoškolska strukovna kvalifikacija, odnosno 89% od ukupno zaprimljenih zahtjeva.

Ostalih 776 (11%) zahtjeva, koji nisu usvojeni, odnose se na one koji su iz raznih razloga odbijeni, odbačeni, obustavljeni ili proslijeđeni drugim nadležnim tijelima u slučajevima kada Agencija nije bila nadležna za priznavanje. Također je važno napomenuti kako je Agencija u navedenom razdoblju, zbog sumnje na krivotvorenje inozemnih srednjoškolskih svjedodžbi i diploma, podnijela čak 109 kaznenih prijava Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Sljedeći graf prikazuje odnos zaprimljenih i usvojenih zahtjeva u razdoblju od 1. rujna 2011. do 31. prosinca 2015. godine.
 

Kliknite na sliku za uvećani prikaz.

Od ukupnog broja priznatih inozemnih srednjoškolskih strukovnih kvalifikacija, najveći broj njih se odnosi na kvalifikacije iz Bosne i Hercegovine, njih čak 5045, odnosno 83,2%. Slijede ih kvalifikacije iz Srbije - 467 (7,7%), Njemačke - 151 (2,5%), Makedonije - 82 (1,4%), Slovenije - 73 (1,2%), Crne Gore - 40 (0,7%), Italije - 28 (0,5%), Austrije - 23 (0,4%) i ostalih država - 152 (2,5%), što je prikazano sljedećim grafom.
 

Kliknite na sliku za uvećani prikaz.

Osim zahtjeva za priznavanje inozemnih srednjoškolskih strukovnih kvalifikacija koje su stečene u Europi, Agencija je priznala na desetke kvalifikacija iz ostatka svijeta, pa tako i kvalifikacije iz SAD-a, Kanade, Australije, Japana, Brazila, Ekvadora, Perua, Argentine, Libije, Iraka, i dr. što je vidljivo iz sljedećeg grafičkog prikaza.
 

Kliknite na sliku za uvećani prikaz.

Ako se razmotri vrsta priznatih kvalifikacija, vidljivo je kako prednjače kvalifikacije iz sektora ekonomije (ekonomist i ekonomski tehničar), prometa (vozač motornog vozila i tehničar cestovnog prometa), ugostiteljstva (kuhar i konobar), strojarstva (automehaničar i strojarski tehničar), trgovine (prodavač), zdravstva (medicinska sestra-tehničar i farmaceutski tehničar), elektrotehnike (elektrotehničar), osobnih usluga (frizer) i turizma (hotelijersko-turistički tehničar).
 

Kliknite na sliku za uvećani prikaz.

Tijekom posljednje četiri godine Agencija je ostvarila jaku međunarodnu suradnju s ostalim institucijama u sustavu priznavanja, kako u EU tako i u ostalim zemljama, a u svrhu uzajamne pomoći te kvalitetnijeg i bržeg postupanja u postupcima priznavanja. Također, u proteklom razdoblju Agencija je, kao nacionalno tijelo u sustavu priznavanja inozemnih obrazovnih kvalifikacija, izdala velik broj mišljenja i tumačenja o inozemnim obrazovnim sustavima školama, poslodavcima i građanima u Republici Hrvatskoj, pa je tako osim europskih, Agencija tumačila i obrazovne sustave Kine, SAD-a, Rusije, Japana, Kanade, Australije, Brazila, Urugvaja, Maroka, Alžira, Tunisa, Nigerije, Jemena i Indije.
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više