Studijski posjet makedonskog Centra za strukovno obrazovanje i osposobljavanje Republici Hrvatskoj

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) bila je od 4. prosinca do 11. prosinca 2015. godine domaćin studijskog posjeta makedonskog Centra za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (CSOO) i Ureda za razvoj obrazovanja (BRO) Republici Hrvatskoj. Studijski posjet 17 članova makedonske delegacije organizirao je Odjel za međunarodnu suradnju i projekte u sklopu projekta “Developing of VET in Lifelong Learning Context” financiranog u okviru programa Erasmus+, Ključna aktivnost 1, s ciljem obogaćivanja postojećih i stjecanja novih znanja i kompetencija o sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Republici Hrvatskoj, a kako bi se iste mogle primijeniti na strukovno obrazovanje i osposobljavanje u Republici Makedoniji.

Prvog dana posjeta makedonsku delegaciju, na čelu s ravnateljicama Ajše Selmani (CSOO) i Vesnom Horvatović (BRO) u prostorijama ASOO-a je dočekao ravnatelj Mile Živčić s najbližim suradnicima iz različitih odjela Agencije. Nakon uvodnog pozdrava i upoznavanja uslijedilo je predstavljanje odjela i upoznavanje s organizacijom rada Agencije i njezinom ulogom u sustavu strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj, te njenim aktivnostima u međunarodnoj suradnji i EU projektima,  kurikularnoj reformi koja se trenutno provodi, o osiguranju kvalitete strukovnog obrazovanja kroz proces samovrednovanja, trajnom profesionalnom razvoju strukovnih nastavnika, državnim i EuroSkills natjecanjima, itd.
U ostalih pet dana delegacija je posjetila institucije u području obrazovanja i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja; Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), Agenciju za odgoj i obrazovanje (AZOO), Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK), Hrvatsku obrtničku komoru (HOK), Hrvatsku udrugu poslodavaca (HUP) i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), iz kojih je delegacija otišla bogatija za informacije o ulogama, oblicima, načinima i vrstama aktivnosti koje ove ustanove provode u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju u Republici Hrvatskoj te s kojim se poteškoćama pritom susreću.

Tijekom pet dana delegacija je posjetila i strukovne škole; Poljoprivrednu školu Zagreb,  Tehničku školu Zagreb, Zdravstveno učilište Zagreb, Školu za medicinske sestre Mlinarska i Srednju školu Zabok, Prvu ekonomsku školu Zagreb, Trgovačku školu Zagreb i Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga, što je bila svojevrsna središnjica posjeta, jer u ovim školama delegacija je mogla steći konkretniji uvid o stanju i dosegu strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj kroz razgovor s ravnateljima i djelatnicima škola te o opremljenosti škola u kojima učenici slušaju nastavu i provode praksu. 

Slike studijskog posjete nalaze se na ovoj poveznici. https://www.dropbox.com/sh/f0ou6z9d324ta02/AAArOMXQToRRYqVNfBlxYcjra?dl=0
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više