Predstavljanje publikacije Pregled obrazovanja i osposobljavanja za 2015.

U četvrtak, 12. studenoga 2015. godine, u Kući Europe održano je predstavljanje ovogodišnje publikacije Europske komisije Pregled obrazovanja I osposobljavanja.

Publikacija se objavljuje jednom godišnje s ciljem pružanja uvida u stanje obrazovanja i osposobljavanja u Europi, temeljenog na analizi napretka u ostvarivanju ciljeva postavljenih programom Obrazovanje i osposobljavanje 2020. Uključuje i analizu razvoja politika u svakoj državi članici pojedinačno pa tako i u Hrvatskoj.

Na temelju analize, kao glavne prednosti hrvatskoga sustava obrazovanja i osposobljavanja, naglašene su niska stopa ranog napuštanja školovanja i visoka stopa nastavka školovanja nakon srednje strukovne škole. Također, kao pozitivno istaknuto je i donošenje sveobuhvatne Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Uz to, istaknuti su i glavni izazovi koji uključuju poboljšanje rezultata u matematici u osnovnim i srednjim školama, modernizaciju nastavnih programa za strukovno obrazovanje u skladu s potrebama tržišta rada te povećanje pristupa visokom obrazovanju i smanjenje stope odustajanja od studija. Također, kao problem je izdvojena niska stopa sudjelovanja u predškolskom odgoju i obrazovanju te cjeloživotnom učenju, kao i nedovoljni kapaciteti u ustanovama za predškolski odgoj i obrazovanje te nedovoljno zakonski uređen sustav obrazovanja odraslih.

Dokument se može preuzeti ovdje.

Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Najava događanja: Treći Dani strukovnih nastavnika više
  • Iskaz interesa (pretprijave učenika) za natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. - produžen rok više
  • Pravila i upute za organizaciju i provedbu natjecanja učenika strukovnih škola u šk. godini 2019./2020. više
  • SVEČANO OTVORENJE 13. TJEDNA CJELOŽIVOTNOG UČENJA više
  • Započele su prijave za sudjelovanje na 3. Danima strukovnih nastavnika više