O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

NAJAVA: 9. Tjedan cjeloživotnog učenja - Dobro je učiti!, kako kaže slogan kampanje, jer nam učenja uvijek pruža nove prilike!

Vrijednosti učenja i obrazovanju su trajne - bez obzira u kojim se životnim okolnostima i kojoj se životnoj dobi nalazimo. Nacionalna obrazovna kampanja Tjedna cjeloživotnog učenja kroz svoje aktivnosti promovira te vrijednosti i potiče građane da se uključuju u formalne i neformalne oblike učenja. Tijekom trajanja kampanje održat će se događanja u svim županijama Republike Hrvatske, a svečano otvorenje kampanje održat će se u gradu Rijeci. Peti put zaredom dodijelit će se nagrade "Maslačak znanja" za postignuća u učenju odraslih osoba. Ove godine u sklopu kampanje dodijelit će se i nagrade „Faust Vrančić“ učenicama i učenicima za postignuto prvo mjesto na državnim natjecanjima u strukovnim disciplinama, odnosno priznanja za postignuto jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima, smotrama i izložbama.
 
Press konferencija povodom svečanog otvorenja Tjedna 2015. održati će u četvrtak 24. 9. 2015. s početkom u 10:00 sati u Narodnom učilištu u Rijeci,  Školjić 9.   
 
 
Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kao i proteklih godina, zajedno s partnerima, organizira i provodi 9. Tjedan cjeloživotnog učenja koji će se održati od 28. rujna do 4. listopada 2015. godine.
 
Aktivnosti kampanje ove će godine započeti svečanim otvorenjem 28. rujna u Vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16,  s početkom u 12:00 sati, a zajednički ga organiziraju Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Grad Rijeka i regionalni koordinator Narodno učilište ustanova za obrazovanje i kulturu u Rijeci.
 
Rezultati kampanje Tjedan 2014., bili su iznimno uspješni (više od 500 različitih događanja) te su s poslužili kao poticaj da i ove godine svi zajedno pošaljemo snažnu poruku o važnosti učenja i obrazovanja, a posebice obrazovanja odraslih. Republika Hrvatska je i dalje na samome začelju sudjelovanja građana u cjeloživotnom učenju - prema podatcima EUROSTATA za 2014. godinu broj uključenih je samo 2,5 %.
Slijedeći tu poruku i Tjedan cjeloživotnog učenja 2015. usredotočio se na to da motivira građane     (bez obzira na dob, razinu obrazovanosti, radni status i sve druge okolnosti) da se uključe u proces cjeloživotnog učenja. U sklopu općega cilja podizanja svijesti o važnosti učenja i motiviranja građana za što većim sudjelovanjem u aktivnostima učenja, posebice se važno usredotočiti na osobe koje su, zbog bilo kojeg razloga, iz tog procesa isključene. Važno je potaknuti građane da sudjeluju u različitim oblicima cjeloživotnog učenja. Svakako je jedan od važnijih ciljeva uspostava i razvijanje mreže partnerstava među institucijama različitoga područja djelovanja. Ovim putem još jednom zahvaljujemo medijima - jednom od najvažnijih partnera u provedbi kampanje kroz sve godine održavanja - na potpori koju nam pružaju u promociji učenja i obrazovanja.
Ovogodišnji promotor cjeloživotnog učenja je inovator i poduzetnik Mate Rimac, zasigurno osoba koja svojim primjerom može pokazati svima da učenje i obrazovanje stvaraju nove mogućnosti. Njegovu poruke o važnosti učenja možete pronaći u letku o cjeloživotnom učenju koji se nalazi u privitku.
 
 
Petu godinu zaredom na svečanom će se otvorenju dodijeliti nagrade za postignuća u učenju odraslih osoba „Maslačak znanja“. Priče dobitnika ponovno mogu poslužiti svima kao inspiracija, primjer i ohrabrenje da zakorače u svijet učenja te sebi otvore nove perspektive i mogućnosti  nužne za funkcioniranje u globalnom okruženju.
Ove godine u sklopu kampanje održat će se i „Promocija prvaka“. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i ove godine dodjeljuje nagradu „Faust Vrančić“ učenicama i učenicima za postignuto prvo mjesto na državnim natjecanjima u strukovnim disciplinama, odnosno priznanja za postignuto jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima, smotrama, izložbama i sl. te zahvalnice njihovim mentorima i mentoricama za postignute izvrsne rezultate u pripremanju učenika za sudjelovanje na spomenutim događanjima u školskoj godini 2014./2015.


Manifestacija nazvana „Promocija prvaka“ održat će se 30. rujna 2015. godine u 12.00 sati u  Zagrebu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38.
 
 
O DOBITNICIMA NAGRADE MASLAČAK ZNANJA:
 
O dobitnicima će biti izrađen kratki promotivnim film, koji će biti dostupan medijima nakon predstavljanja na svečanom otvorenju.
 
- Andreja Sedlar
 

 
Andreja Sedlar (rođena 1963.) završila gimnaziju, a zatim i tekstilnu školu. Radila je u različitim industrijama te se okušala u mnogim poduzetničkim idejama. U međuvremenu postaje majka. U kasnim tridesetima, nakon određenog razdoblja nezaposlenosti, upisuje Visoku učiteljsku školu u Čakovcu nakon čega se zapošljava u dječjem vrtiću. U 45-oj godini života upisuje diplomski studij Ranog predškolskoj odgoja i obrazovanja na Učiteljskom fakultetu u Rijeci. U sklopu potprograma Comenius sudjeluje na stručnom usavršavanju na Malti, nakon čega ju je organizator imenovao predstavnicom te udruge za Hrvatsku. U sklopu eTwininng programa sudjeluje na stručnom usavršavanju u Rimu. U međuvremenu je imenovana mentoricom odgajateljica.
 
 
 
 
 
- Ivica Cik
 

 
 
Ivica Cik (rođen 1965.) nakon 25 godina radnog staža ostaje bez posla. Nije se obeshrabrio činjenicama o krizi zapošljavanja i o predrasudama da poslodavci zapošljavaju pretežno mlade ljude, već je aktivno započeo s proučavanjem novih trendova i zanimanja. Prijavljuje se na pohađanje programa osposobljavanja za montera autonomnih energetskih sustava iz obnovljivih izvora energije preko Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Nakon završetka programa uključio se u dodatne edukacije te je pohađao START UP seminare za poduzetnike početnike. Koristio je mjeru aktivne politike zapošljavanja te je otvorio vlastiti obrt. Svoje iskustvo cjeloživotnog učenja prenosi dalje te pozitivno utječe na sve koji su se našli u sličnoj situaciji.
 - Sandra Pezić
 
Sandra Pezić (rođena 1981.) stekla je temeljno obrazovanje u Njemačkoj, gdje je završila osnovnu i srednju školu u ukupnom trajanju od 12 godina. Kako joj srednjoškolsko obrazovanje nije priznato u Republici Hrvatskoj, Sandra upisuje i završava nekoliko programa:
-        2002. godine završava osposobljavanje za obavljanje poslova usmene i pismene komunikacije na njemačkom jeziku
-        2009. godine završava srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje prodavač
-        2010. godine završava program prekvalifikacije za zanimanje komercijalist
-        2010. godine stječe uvjerenje o znanju stranog jezika
-        2014. godine završava program osposobljavanja za pomoćnika u nastavi.
 
U Učeničkom domu Kutina 2014. godine radi kao volonter za poduku njemačkoga jezika u trajanju od dva tjedna. Krajem 2014. godine otvara i vlastiti obrt za poduku i prijevode uz potporu samozapošljavanja. Majka je troje djece u dobi od 8, 11 i 12 godina.
 
 
Više o kampanji možete pronaći na www.cjelozivotno-ucenje.hr.
Za sve informacije i dodatne upite obratite se Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Osoba za kontakt - Mario Vučić; M 099 439 5483, T +385 (0)1 6274 608; e-adresa mario.vucic@asoo.hr; ili nekom od regionalnih koordinatora čije kontakte možete vidjeti ovdje.
 
Program svečanog otvorenja možete vidjeti ovdje
 
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • ODLUKA O PONIŠTAVANJU JAVNOG POZIVA ZA PRIJAVU ŠKOLA DOMAĆINA ZA DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA - WORLDSKILLS CROATIA 2020. U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više