O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Prvi sastanak ECVET (European Credit system for Vocational Education and Training ) Users group, Brisel 27. i 28. svibnja 2010. godine

Razvoj ECVET-a započeo je 2002. godine kad je Kopenhaški proces naglasio potrebu za sustavom prijenosa kreditnih bodova. Nacionalne vlade i Europski parlament dali su svoje odobrenje u lipnju 2009. godine.
Europski sustav kreditnih bodova za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (European Credit system for Vocational Education and Training -ECVET) ima za cilj pružiti ljudima veću kontrolu njihovog individualnog iskustva učenja i učiniti ga atraktivnijim za mobilnosti između različitim zemljama i različitima okruženjima učenja.
Sustav ima za cilj podržati vrednovanje, priznavanje i evidentiranje vještina stečenih radom i znanja stečenih tijekom boravka u drugoj zemlji ili u različitoj situaciji. Treba osigurati da ta iskustva doprinesu strukovnim kvalifikacijama.
ECVET želi bolju uskladivost između različitih sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Europi i njihovih kvalifikacija.
Do 2012. treba stvoriti tehnički okvir koji bi opisao kvalifikacije kroz ishode učenja i uključivati procedure vrednovanja, prijenosa, prikupljanja i priznavanja. Svaka jedinica povezana je s određenim brojem ECVET bodova razvijenih na temelju zajedničkih standarda: 60 ECVET bodova dodjeljuje se ishodima učenja postignutim u jednoj godini strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, iz jednog kvalifikacijskog sustava u drugi ili s jednog „puta učenja“ u drugi.
U ECVET-u ishodi učenja pojedinca vrednuju se i ocjenjuju kako bi se prenijeli kreditni bodovi. Uz ovaj pristup polaznici mogu prikupiti potrebne ishode učenja za određenu kvalifikaciju tijekom vremena, u različitim zemljama ili situacijama.
Zemlje članice trebaju osigurati da sve relevantne kvalifikacije koje izdaju nacionalna ili regionalna tijela trebaju sadržavati jasnu informaciju povezanu s korištenjem ECVET-a.
Europska komisija razvija ECVET Priručnik za korisnike (Users guide) te je uspostavila Europsku ECVET users' group i europsku ECVET mrežu.
Prvi sastanak ECVET Users' group održao se 27. i 28. svibnja 2010. godine u Briselu, Centre A. Broschette. Prisustvovali su predstavnici Europske komisije, zemalja članica EU, zemalja članica EFTE, zemalja kandidata za članstvo u EU, CEDEFOP-a, ETF-a, socijalnih partnera te vanjski stručnjaci. Ispred RH, sastanku skupine prisustvovao je g. Nino Buić iz Agencije za strukovno obrazovanje.
Cilj sastanka je bio postavljanje strateških ciljeva za rad Users Group u širem kontekstu implementacije ECVET-a. Predstavljena je struktura grupe, okvir koordinacije i suradnja unutar grupe, plan rada i zadaće u 2010. i 2011. godini, te je uspostavljeno upravno vijeće grupe.
Također, predstavljena je radna verzija dokumenta „ECVET User's Guide“ koji u procesu razvoja te koji treba biti završen do kraja 2010. godine, a koji će pružiti osnovne informacije o ECVET konceptima i procesima te pružiti smjernice i primjere primjene ECVET-a. Bit će izrađen u formatu pitanja i odgovora.
Članovima je predstavljen i konzorciji ECVET Synergi, koji sačinjavaju Association Nationale pour la Formation Automobile (ANFA), Chambre de Commerce et d’Industrie de Paris (CCIP), Ministère Français de l’Education Nationale (MEN), a koji će pružati tehničku i stručnu pomoć radu grupe i mreže.
Predviđeno je da će grupa sastajati dva puta godišnje te je najavljeno održavanje Prvog foruma europske ECVET mreže koji će se održati, 24. i 25. lipnja 2010. godine u Parizu.  
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više