O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Faust Vrančić u rukama 101 državnog prvaka

U Zagrebu je 11. lipnja ove godine je u Grand salonu hotela International Agencija za strukovno obrazovanje po treći put dodijelila statue Faust Vrančić učenicima i učenicama srednjih strukovnih škola koji su osvojili prvo mjesto na državnim natjecanjima iz strukovnih područja i strukovnih predmeta, a priznanja učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima. Priznanja su dobili i njihovi mentori.
 
Svečanosti su nazočili gđa Vesna Hrvoj-Šic, ravnateljica Uprave za srednje obrazovanje, i gosp. Ivan Turković, načelnik Odjela za strukovno obrazovanje - predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, gosp. Mile Živčić, v.d.ravnatelja Agencije za obrazovanje odraslih, te gđa Mirjana Berislavić, načelnica Odjela – stručna savjetnica u Sektoru za obrazovanje i mlade Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.
 
Pozdravni govor na ovoj svečanosti učenicima, njihovim mentorima te ravnateljima škola domaćina državnih natjecanja uputio je gosp. Ivan Šutalo, ravnatelj Agencije:
 
Sve vas najsrdačnije pozdravljam u ime Agencije za strukovno obrazovanje i zahvaljujem vam što ste se odazvali da i svojom osobom i svojim stavom i svojom funkcijom i svojim imenom slavite i promovirate ČOVJEKA u učeniku, ČOVJEKA u tinejdžeru, ČOVJEKA u djetetu. Hvala vam što ste se priključili slavljenju svih vrijednosti koje mladi čovjek razvija u sebi slijedeći putove koje mu otvara naš odgojno-obrazovni sustav i u njemu naši nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji - kao živi nositelji tog sustava i tih vrijednosti. Dragi naši mladi prijatelji - državni prvaci u znanjima i vještinama i dobitnici različitih međunarodnih nagrada i priznanja - posebno vas pozdravljam. Ovo je vaš dan, dan vaše slave, dan slave vaše ustrajnosti i upornosti u prihvaćanju i usvajanju svega vrijednoga, dan slave vašeg odnosa prema poslu, vašeg odnosa prema kolegicama i kolegama, vašeg odnosa prema vašim najvećim prijateljima – vašim roditeljima i vašim nastavnicima, ovo je dan vašeg uspjeha i pobjede, pobjede u dobru, pobjede u vrijednostima. Zato budite sretni i ponosni na sebe i na sve one koji su vam pomogli da se razvijete u punini vaše osobe. Agencija za strukovno obrazovanje vam otvara i otvarat će mogućnosti te stvarati uvjete za prezentaciju vaših znanja i vještina.
 
Čestitavši im na osvojenim nagradama i priznanjima, podsjetio je nazočne tko je i kakav je bio onaj čije ime nosi statua – Faust Vrančić, istaknuvši:
…Jer imate nešto zajedničko s našim šibenčaninom Faustom, koji je kao i vi bio vizionar, istraživač, izumitelj, težio za novim i drugačijim, želio više, bio promicatelj života. Želio je letjeti, dići se od zemlje i krša na kojem je rođen, doseći beskraj. Zbog toga je prije više od 400 godina, između svih svojih drugih djela, konstruirao i letjelicu u obliku padobrana. Zato budite ponosni što ste dobitnici nagrade Faust Vrančić.
 
Ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa pozdravne riječi uputila je gđa Hrvoj-Šic naglasivši da su sva natjecanja bila organizirana besprijekorno, a da ova priznanja koja su danas dobili učenici mogu donijeti ili dodatne bodove pri upisu (ili čak izravan upis) na fakultet, ili pomoći pri ulasku u svijet rada – brzim zapošljavanjem. U ime ministra Fuchsa, cijeloga ministarstva i u svoje osobno ime uputila je svim dobitnicima iskrene čestitke.
 
Gđa Mirjana Berislavić je, u ime pročelnika Ureda i u svoje osobno ime, pozdravila nazočne, istaknuvši da će Ured i ubuduće pomoći na svaki mogući način te je svima zaželjela uspjeh u daljnjemu radu.
 
Učenici i učenice, njih 1222, od 130 000 učenika u srednjim strukovnim školama i u sustavu strukovnog obrazovanja, su se natjecali u 78 disciplina i na 7 smotri, a pripremalo ih je 788 mentora. Statuu je dobio 101 učenik – državni prvak.
 
Na svečanosti su uručena i priznanja 21 učeniku koji su na međunarodnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta.
 
U ime učenika - dobitnika statue ili priznanja - zahvalila je Lea Klečak, učenica Ekonomske i trgovačke škole iz Dubrovnika, koja je zahvalila MZOŠ-u i ASO-u na organizaciji natjecanja i mogućnosti da pokažu svoja znanja i umijeća, te dodala: „Nagrada "Faust Vrančić" što ste je na današnjoj svečanosti dodijelili učenicama i učenicima koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima iz strukovnih disciplina poticaj je svima nama da promičemo svoju struku i usavršavamo postignuta znanja i vještine – na dobrobit nas samih i našega gospodarstva.
 
A osvajači međunarodnih priznanja i nagrada poručuju – želja nam je i ubuduće uspješno predstavljati svoju domovinu i braniti hrvatske boje, uz zdušnu suradnji i strukovnih udruga!“
 
Svečanost je protekla u iznimno dobru, opuštenu raspoloženju, upotpunjenom nastupom trenutačnih i bivših učenika Glazbenog učilišta „Elly Bašić“.

Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Preporuke za provođenje obrane završnog rada i učenja temeljenog na radu u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja više
  • Upute za provedbu praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispita u srednjim školama te obrana završnog rada u srednjim strukovnim školama svibanj/lipanj 2020. više
  • Preporuke za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu za sustav strukovnog obrazovanja i sustav obrazovanja odraslih više
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu škola domaćina za državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. u školskoj godini 2019./2020. više