O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Završeno natjecanje učenika ugostiteljsko-turističkih škola - GASTRO 2013.

U vremenu od 10. do 13. travnja 2013. u Omišu u Hotelu Plaža održano je Državno natjecanje učenika ugostiteljsko-turističkih škola RH - GASTRO 2013. koje je i ove godine imalo i međunarodni značaj. Domaćin je ovoga - 33. po redu - natjecanja bila Srednja škola „Jure Kaštelan“ iz Omiša, kojoj i ovom prigodom javno zahvaljujemo na profesionalnosti, naporu, trudu , entuzijazmu da na najbolji način prezentira svoju školu, grad, regiju, ukratko - svoju destinaciju kroz širok spektar pjesme, plesa, gastronomske ponude, organizacije strukovnih događanja kroz stručna predavanja i radionice. Veliko hvala i Hotelu Plaža koji je sve svoje resurse - ljudske, tehničke i tehnološke, stavio na raspolaganje u provedbi ovoga zahtjevnoga natjecanja.
 
Posebno zahvaljujemo našim uvaženim i dragim gostima: ministru dr. Željku Jovanoviću, savjetniku ministra turizma gosp. Ivi Bašiću, zamjeniku župana Splitsko-dalmatinske županije gosp. Luki Brčiću, zamjeniku gradonačelnika Grada Omiša gosp. Miji Mimici te predsjedniku Gradskoga vijeća Grada Omiša gosp. Zvonku Močiću.
 
 
Što su ovogodišnja natjecanja obilježila:
-      Individualnost natjecatelja i modularni pristup disciplinama.
Kroz modularne zadatke od natjecatelja se tražilo pokazivanje vještina i kompetencija potrebnih zanimanju za koje se natjecatelj školuje za lakše uključenje u svijet rada.
-      Otvorenost i transparentnost natjecanja struci, javnosti te velika zainteresiranost struke i svekolika medijska popraćenost.
Posebno ističemo suradnju s CARNet-om te izdvajamo neposredno uživo praćenje GASTRO natjecanja putem web streaming live-a. O zainteresiranosti struke, škola, pojedinaca i svih onih koji nisu mogli nazočiti samom natjecanju govori i podatak o gledanosti natjecanja putem web streaminga te ističemo činjenicu obaranja rekorda gledanosti  CARNet-a s ukupno 3.437 otvaranja streama. Naglašavamo, zapisi po disciplinama će biti dostupni nastavnicima i struci u edukacijske svrhe putem CARNet-ova MoD portala.

Video zapise možete pogledati OVDJE

-      Uvođenje vanjskih prosudbenih povjerenstava na natjecanju, tj. članova prosudbenih povjerenstava iz svijeta struke i gospodarstva.
Osim ocjenjivanja učenika-natjecatelja prema ocjenjivačkim listićima pojedine natjecateljske discipline, ističemo i evaluaciju predsjednika i članova prosudbenih povjerenstava učenicima i njihovim mentorima po održanim natjecanjima. Bilo je uistinu lijepo vidjeti kojom strašću i pažnjom kolege iz realnoga svijeta, struke, ukazuju na dobre strane uradaka i obavljenih zadataka, ali i na nedostatke koje treba popraviti i ukloniti kroz edukacijski proces.
-      Suradnja škola i gospodarstva se nalaže nužnim.
Naglašava se potreba razmjene naših nastavnika struke i sustručnjaka iz gospodarstva u realnom i edukacijsko-obrazovnome procesu. Posebno je to izraženo kao potreba u turističkim disciplinama, budući da tehnologija i primjena informatičkih alata idu jako brzim tempom te je stoga prisutan odmak u njihovoj primjeni u školskim kurikulumima i udžbenicima. Bilo bi nužno i poželjno doći do takvih alata i ugraditi ih u naše učionice kao standard kako bi učenici mogli odgovoriti zahtjevima gospodarstva u recepcijskom i agencijskome poslovanju.
-      Vještine koje učenici pokazuju u gastro disciplinama su unaprijeđene i na vrlo visokoj su kvalitetnoj razini tako da ni sami nismo svjesni koliko smo tu napredovali. Svakako, tome ide u prilog što je zadnjih godina dosta sustručnjaka iz gospodarstva, naročito kuhara i barmena, uključeno u razne oblike natjecanja, a ušli su i u škole kao demonstratori vještina koje su potrebne u suvremenoj turističkoj ponudi.
-      U sadašnjem vremenu donošenja novih kvalifikacija u strukovnom obrazovanju, novi pojmovi poput ˝ishoda učenja˝ su zorno prikazani kroz natjecateljske module na način da je učenik morao pokazati vještine potrebne za sutrašnji svijet rada te prema postavljenom zadatku pokazati i traženu samostalnosti i odgovornost. Prikazani i traženi ishodi učenja su mjerljivi i ocjenjivani.
 
 
Umjesto zaključka, za siže, pregled dojmova, citirat ćemo gospođu Sanju Bareza, članicu Državnog i Prosudbenoga povjerenstva te dugogodišnju radnicu putničke agencije Kompas, sada načelnicu Službe u Upravi za turističko tržište i međunarodnu suradnju u Ministarstvu turizma RH, u svom osvrtu članovima Državnoga povjerenstva GASTRO 2013.:
Ja ne bih bila ja da ne bacim osvrt na netom završeno natjecanje u kojem, iz godine u godinu, sve više uživam gledajući našu djecu kako napreduju u svladavanju znanja i vještina potrebnih za osvajanje tržišta rada. Međutim, takvu sliku ne bismo imali da iza njih ne stoje mentori koji ulažu velike napore „uhvatiti“ sve što mi zamislimo i koji imaju bezgranično strpljenje i ljubav u radu s djecom. Lijepo je promatrati njihove međusobne odnose, gotovo na razini roditelj - dijete, podršku i ohrabrenje.

Fotografije s natjecanja GASTRO 2013. možete pogledati ovdje.
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
  • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
  • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više