O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Stručni skup nastavnika/ca iz obrazovnog sektora strojarstvo, brodogradnja i metalurgija

U organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih  u Dubrovniku se 18. i 19. listopada 2012. održao stručni skup za nastavnike  koji izvode nastavu u programu za zanimanje tehničar za brodostrojarstvo. Tom su prigodom nastavnici upoznati o novostima u brodogradnji,  brodovima budućnosti i ekološki prihvatljivim brodovima te utjecaju pomorskoga prometa na morski ekosustav i zagađivanje okoliša.  
Prezentirana je primjena mat lab simulinka u nastavi, jer ona iziskuje puno truda kako bi bila prihvatljiva  učenicima. Jedna od tema bila je i ocjenjivanje učenika, a sve u duhu izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju  koji ukida zaključivanje  ocjena na kraju prvoga polugodišta.
Na skupu se raspravljalo i o stresu u školi. Učiteljsko  je zvanje, nakon kontrolora  leta i kirurga, najstresnije zanimanje. Suočeni  s raznim izazovima nastavnici su često izloženi stresnim situacijama, poglavito pred kraj nastavne godine.
Kruna skupa bio je posjet  megacruiseru “DIVINA”, brodu koji je nazočne sudionike stručnoga skupa ostavio bez daha. Brod duljine 333 metra, visine 67 metara s ukupno 16 paluba i motorima neopisive snage je plutajući hotel za preko 5.000 ljudi (1.500 članova posade i oko 4.000 putnika).
Brod je izgrađen primjenom bločnoga postupka izgradnje. Za formiranje brodskoga trupa bilo je izgrađeno ukupno 80 velikih blokova, pri čemu je uporabljeno približno 30.000 tona čelika, oko 400  kilometara cjevovoda i  približno 2.000 kilometara električnih kabela. Na brodu je ukupno 66.000 rasvjetnih tijela.
Zaključak je skupa da su ovakvi oblici stručnih usavršavanja od iznimne važnosti  te da se broj stručnih usavršavanja treba povećati i nastavnicima omogućiti nazočnost  na njima, što je, zapravo, i zakonska obveza.

       
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Preporuke za provođenje obrane završnog rada i učenja temeljenog na radu u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja više
  • Upute za provedbu praktičnih vježbi, dopunske nastave, popravnih i razlikovnih ispita u srednjim školama te obrana završnog rada u srednjim strukovnim školama svibanj/lipanj 2020. više
  • Preporuke za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu za sustav strukovnog obrazovanja i sustav obrazovanja odraslih više
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu škola domaćina za državno natjecanje učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. u školskoj godini 2019./2020. više