Razvoj osiguranja kvalitete u strukovnom obrazovanju u RH zapažen je i u Europi

Napori koje Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ulaže u razvoj strukovnog obrazovanja u RH, naišli su na zanimanje i u Europi.

Časopis, European Traning Foundation (ETF), Live and Learn, u svojem broju 24 iz kolovoza 2012. objavio je članak o razvoju i uvođenju osiguranja kvalitete u strukovno obrazovanje u RH.

U članku se opisuje proces koji je uključivao izradu okvira osiguranja kvalitete koji će definirati područja kvalitete i kriterije kvalitete, odabir pilot škola u kojima će se sustav isprobati te kasnije sam model osiguranja kvalitete unaprijediti i poboljšati te razvoji on line podrške dostupnu svim strukovnim školama kako bi što lakše i jednostavnije mogle provesti procese samovrjednovanja

Nadalje, članak navodi šest područja Okvira za kvalitetu – planiranje i programiranje rada, zatim poučavanje i podršku učenju, postignuća učenika i ishode učenja, materijalne uvjete i ljudski potencijali, suradnju unutar ustanove te s drugim dionicima i konačno upravljanje ustanovom i kvalitetom.

Članak opisuje pilot proces koji je proveden tijekom 2010. i 2011. godine. U pilot projektu su bile 24 škole koje su se uključile dragovoljno, a birane su prema veličini, vrsti, regionalnoj rasprostranjenosti kako bismo imali doista reprezentativan uzorak i njihova su iskustva pozitivna, jer se u školama intenzivirao proces samoprocjenje i samovrjednovanja, djelatnici škola su pokrenuli brojne rasprave i razmišljanja o poboljšanjima i o mogućnostima unapređenja kvalitete rada škole.

Zaključno, u časopisu Live and Learn opisan je internetski alat Agencije E-kvaliteta koji je na našim mrežnim stranicama i u koji će svaka strukovna škola unositi svoju samoprocjenu. E-kvaliteta će omogućiti generiranje detaljnih statistika i izvještaja čime će Agencija, ali i cijeli sustav po prvi put dobiti aktualnu i ažurnu sliku stanja u strukovnim školama temeljem čega će se moći donositi bolje, odnosno na dokazima utemeljene obrazovne politike te na kvalitetniji način pružiti podrška školama.

Članak (na engleskom jeziku) možete pogledati ovdje.
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • ODLUKA O PONIŠTAVANJU JAVNOG POZIVA ZA PRIJAVU ŠKOLA DOMAĆINA ZA DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA - WORLDSKILLS CROATIA 2020. U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više