5. sastanak Regionalne mreže institucija nadležnih za strukovno obrazovanje jugo-istočne Europe (SEEVET-Net)

IZVJEŠTAJ s 5. sastanka Regionalne mreže institucija nadležnih za strukovno obrazovanje jugo-istočne Europe (SEEVET-Net)
4. – 5. lipnja, 2012., Miločer, Crna Gora.

Pozadina
Inicijativa za obrazovnu reformu u JI Europi (Education Reform Initiative of South East Europe -ERI SEE) podržavala je razvoj i regionalno umrežavanje nacionalnih institucija nadležnih za strukovno obrazovanje i osposobljavanje (SOO) od 2008. 2011. godine, uspostavljena je Regionalna mreža institucija nadležnih za strukovno obrazovanje jugo-istočne Europe (SEEVET-Net) potpisivanjem Sporazuma o suradnji između institucija iz Albanije, Bugarske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore i Srbije. 2012. Godine mreži su se pridružile i nacionalne institucije nadležne za SOO iz Bosne i Hercegovine i Rumunjske. Republika Hrvatska je promatrač u ovoj mreži. Vodeća ideja iza mreže je razmjena informacija o dobrim praksama, usuglašavanje suradnje i razmjena iskustva o strateškim pitanjima SOO-a. Glavni cilj SEE VET mreže je podrška implementaciju politika u SOO koje doprinose razvoju ljudskih resursa u perspektivi cjeloživotnog učenja.
 
5. sastanak Regionalne mreže institucija nadležnih za strukovno obrazovanje jugo-istočne Europe (SEEVET-Net) održao se 4. i 5. lipnja 2012. godine u Crnoj gori i okupio je predstavnike Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne gore, Rumunjske, Srbije i Slovenije, kao i predstavnike European Training Foundation (ETF) i Regional Cooperation Council (RCC).
 
Prvi dan je bio posvećen prezentacijama zemalja sudionica o trenutnom stanju socijalnog partnerstva u SOO u JI Europi kao i modelima dobre prakse i inicijativama socijalnog partnerstva. Predstavnici zemalja sudionica dali su pregled institucija socijalnih partnera i njihovu ulogu u SOO, zakonske okvire koji određuju socijalno partnerstvo kao i mehanizme suradnje s partnerima u SOO te izazove povezane s daljnjim razvojem socijalnog partnerstva u SOO.
 
Prezentacije zemalja sudionica mogu se pronaći na ERI SEE internetskoj stranici.
 
Sudionici su posebice bili zainteresirani za razvoj inovativnog alata u Republici Hrvatskoj, sektorskih profila, koji pružaju relevantne podatke o gospodarstvu, tržištu rada i obrazovnoj ponudi sektorskim vijećima, Agenciji, ministarstvima ali i drugim dionicima u svrhu planiranja i razvoja strukovnih kvalifikacija i SOO koje odgovara na potrebe tržišta rada. Profili sektora mogu se pogledati na internetskim stranicama ASOO-a.
 
Nakon rasprave, predstavnik ETF-a održao je prezentaciju o ETF-ovom izvještaju o ulozi socijalnih partnera u regiji južnog Mediterana, o ciljevima istraživanja, kontekstu i pozadini kao i glavnim rezultatima i preporukama.
 
Gosp. Elido Bandelj, direktor Centra za SOO iz Slovenije predstavio je model socijalnog partnerstva u Sloveniji. Predstavio je zakonski okvir, s posebnim naglaskom na sustav inovacije u zakonu iz 2006., glavne organizacije socijalnih partnera, njihovu strukturu, uloge i odgovornosti kao i mehanizme suradnje.
 
Nakon prezentacija uslijedila je rasprava o zajedničkim karakteristikama uspješnog modela socijalnog partnerstva, ističući važnost sektorskih vijeća i njihovu ulogu.
 
Drugi dan je bio posvećen godišnjem sastanku SEE VET mreže i jačanju institucionalne suradnje kroz raspravu o budućim regionalnim prioritetima.
 
Gosp. Duško Rajković, predsjedavajući SEEVET mreže izvijestio je aktivnostima tijekom njegovog mandata. Na kraju gosp. Rajković predstavio je prijedlog stvaranja i razvoja loga SEE VET mreže. Republika Hrvatska je predložila provođenje javnog natječaja za učenike grafičkih škola u zemljama članicama SEE VET mreže s ciljem izrade loga. Prijedlog je prihvaćen.
 
Na sastanku je izabran novi predsjedavajući mreže, gosp. Zekjir Zekjiri, direktor centra za SOO iz Makedonije.
 
Zemlje članice mreže dogovorile su da se sljedeći sastanak održi u Beogradu, Srbija, a tema će biti priznavanje informalnog i neformalnog učenja.
 
Na kraju radnog dana sudionici su posjetili Pomorsku školu Kotor.  
 
Popis sudionika
 1. Ilia Paluka, Nacionalna agencija za SOO, Direktor, Albanija
 2. Majlinda Lleshi, Nacionalna agencija za SOO, službenik, Albanija
 3. Slavica Ivošević, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Načelnica Odjela za SOO, Bosna i Hercegovina
 4. Nino Buić, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Voditelje Odsjeka za provedbu projekata, Hrvatska
 5. Ferit Idrizi, Ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnologije, Direktor za europske integracije i političku koordinaciju, Kosovo
 6. Ryve Prekorogja, Ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnologije, Kosovo
 7. Zekjir Zekjiri, Centar za SOO, direktor, Makedonija
 8. Vera Kondikj Mitkovska, Centar za obrazovanje, program manager, Makedonija
 9. Alina Gheletchi, Sektorsko vijeće za poljoprivredu i prehranu, Moldavija
 10. Olga Morozan, Institut za obrazovane znanosti, Voditeljica ureda za međunarodne odnose, Moldavija
 11. Srđan Raičević, Ministarstvo obrazovanja i sporta, državni tajnik, Crna gora,
 12. Duško Rajković, Centar za SOO, direktor, Crna gora
 13. Nada Šekarić, Centar za SOO, Crna gora
 14. Ivana Mihailović, Centar za SOO, Crna gora
 15. Ildiko Pataki, Nacionalni centar za razvoj tehničkog SOO, Rumunjska
 16. Gordana Mitrović, Institut za unapređenje obrazovanja, Voditeljica Centra za strukovno i obrazovanje odraslih, Srbija
 17. Jelena Jakovljević, Institut za unapređenje obrazovanja, savjetnica, Srbija
 18. Elido Bandelj, Centar za SOO, direktor, Slovenija
 19. Gerard Mayen, European Training Foundation
 20. Mladen Dragašević, Regional Cooperation Council
 21. Jasminka Čekić-Marković, Centar za obrazovnu politiku (privremena ERI SEE agencija), Srbija
 22. Nevena Adžić, Centar za obrazovnu politiku (privremena ERI SEE agencija), Srbija
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
 • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
 • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više
 • Važne informacije za strukovne škole, nastavnike i učenike te ustanove za obrazovanje odraslih više
 • Javni poziv za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
 • Objavljeni materijali i fotografije s 4. Dana strukovnih nastavnika više