O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

UNESCO: Šangajski Konsenzus o tehničkom i strukovnom obrazovanju

Razvoj tehničkog i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (tSOO) mora biti glavni prioritet u nastojanju izgradnje uključivijih i zelenijih društva te suočavanja s globalnom nezaposlenošću,
zaključili su sudionici trećeg UNESCO-vog Kongresa o Tehničkom i strukovnom obrazovanju i osposobljavanju koji je održan 13.-16. lipnja u Šangaju. Predstavnici iz 117 zemalja sudjelovali su na Kongresu, na kojem su sagledani načini preobrazbe TSOO-a kako bi moglo brže odgovoriti na potrebe društava 21 stoljeća.
 
''Širom svijeta, vlade i privatni sektor uviđaju koliku važnost strukovno obrazovanje ima u održivom i ravnopravnom razvoju. Uvedene su mnoge nove politike s ciljem poboljšanja sustava, i što je najvažnije, s ciljem poboljšanja njegove kvalitete'' naglasio je Qian Tang, zamjenik Glavnog Direktora za obrazovanje UNESCO-a, na zatvaranju Kongresa. 
 
''Financijska kriza je potaknula novi val nezaposlenosti. Nezaposlenost mladih je uzletjela u mnogim zemljama. Iako korijen krize leži izvan sustava obrazovanja i osposobljavanja, nemogućnost sustava strukovnog obrazovanja u nekim zemljama da ponudi adekvatan odgovor, izazvala je kritike mnogih'' kaže g.Tang.
 
Sudionici su pozvali na dubinsku preobrazbu i jačanje tSOO-a  te utvrdili aktivnosti koje to omogućuju; veće sudjelovanje dionika u upravljanje sustavom tSOO-a čime se jača njegova relevantnost, podizanje kvalitete sustava, prilagođavanje kvalifikacija kako bi one osigurale mladima pristup tržištu rada, veća ulaganja u sustav Tsoo-a te poticanje različitih načina financiranja te zagovaranje t-SOO-a kako bi se povećala njegova privlačnost. Šangajski Konsenzus na hrvatskom jeziku, Shanghai Consensus na engleskom jeziku.
 
U završnoj deklaraciji, leaderi u području strukovnog obrazovanja pozvali su UNESCO na daljnje ulaganje napora u promoviranje međunarodne rasprave o t-SOO-u te jačanje UNEVOC-ove mreže čiji je nacionalni predstavnik za RH ASOO.
 
''U tijeku je promjena razmišljanja o prirodi i ulogama TSOO-a u pridonošenju izgradnji što ravnopravnijih i održivijih načina ljudskog razvoja. Ova promjena razmišljanja označava promjenu fokusa sa kratkoročnih na dugoročne razvojne potrebe, od proširenja sustava do njihove preobrazbe,  od doprinošenja gospodarskom rastu do povećanja interesa za socijalnu jednakost", rekao je Yusuf Alide, Izvršni Direktor, TEVETA Malawi, Posebni Izvjestitelj sa Kongresa.
 
U domaćinstvu Vlade Narodne Republike Kine, Treći Kongres o TSOO-u je organiziran pod UNSECO-om, uz potporu Međunarodne Organizacije Rada (ILO), Svjetske Banke, Razvojne banke Azije, Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te Europske zaklade za strukovno obrazovanje (ETF).

Shanghai Consensus
Šangajski konsenzus
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
  • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
  • ODLUKA O PONIŠTAVANJU JAVNOG POZIVA ZA PRIJAVU ŠKOLA DOMAĆINA ZA DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA - WORLDSKILLS CROATIA 2020. U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. više
  • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
  • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
  • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više