O nama
OBRAZOVNI PROGRAMI
Razvoj obrazovnih programa
Priznavanje inozemnih kvalifikacija
Pomoćnički ispit
Međunarodna suradnja i projekti
Osiguravanje kvalitete
Stručna usavršavanja
Stručni ispiti i napredovanja
Natjecanja učenika
Drugi obrazovni materijali
Dokumenti
Korisni linkovi
Arhiva novosti i najava
Kontakt
Obavijest i upute ustanovama za Obrazovanje odraslih

Uvođenje profesionalnih informatičkih alata u turističko - ugostiteljske škole u RH

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih se, u domeni svojih ovlasti, intenzivno bavi razvojem standarda zanimanja, standarda kvalifikacija i strukovnih kurikuluma temeljenih na kompetencijama, sukladno rezultatima istraživanja potreba tržišta rada i visokog obrazovanja. Jednako tako Agencija se bavi i stvaranjem stručnih i materijalnih uvjeta za stjecanje relevantnih kompetencija naših učenika, budućih radnika, kako bi se podigla razina kompetentnosti i konkurentnosti ukupnog hrvatskog proizvoda. U sklopu realnog turističkog sektora uočili smo potrebu znatnije promjene strukovnih kurikuluma čijom provedbom se treba povećati razina kompetentnosti budućeg turističkog radnika i konkurentnosti hrvatske turističke ponude i turističkog proizvoda. S tim u svezi izradili smo Standard zanimanja Hotelijersko-turističkog tehničara, njemu pripadni standard kvalifikacije te strukovni kurikulum za učenike koji će svoj profesionalni put tražiti u turističko-ugostiteljskim pravnim subjektima poput hotela, motela, hostela, kampova, rent a car tvrtki, putničkih agencija i sl. Navedene dokumente smo izradili sukladno Europskom i Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. U njihovoj izradi, osim stručnjaka iz Agencije, sudjelovali su i predstavnici turističke industrije: hotela, putničkih agencija, kampova itd. Na taj način će, provedbom navedenih dokumenata u školama, biti osigurano stjecanje kod naših učenika upravo onih znanja, vještina i ostalih kompetencija koje su nužne za poticanje poduzetničkih aktivnosti u realnom turističkom sektoru, podizanju razine njegove konkurentnosti i veće zapošljivosti.
U ovim dokumentima jako je istaknuta važnost stjecanja vještina služenja informatičkim programima za:
 • recepcijsko poslovanje (hoteli/hosteli/kampovi/marine...)
 • agencijsko posredničko poslovanje (poslovni sustavi, globalno povezivanje u okviru GDS sustava (avio karte – hoteli - rent a car - željeznički prijevoz - cruising).Aktivnosti  licenciranje nastavnika su u tijeku.
 • rezervacijske sustave drugih nacionalnih kompanijama (Hrvatske željeznice, Jadrolinija i sl. ), a odnosi se na specifične zahtjeve škola
Da bi se osigurali svi stručni i materijalni uvjeti u strukovnim školama za učeničko stjecanje navedenih kompetencija Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je s Amadeus Croatia d.d., poduzeće u 97% vlasništvu našeg nacionalnog prijevoznika Croatia airlines, dogovorila instaliranje profesionalnog informatičkog alata agencijskog posredničkog poslovanja u sve naše ugostiteljsko-turističke škole.
Predmetni alat namijenjen je ispostavljanju i rezerviranju avio karata, rezerviranju hotelskog smještaja, rent a car-a, ispostavljanju putnih dokumenata za željeznička i trajektna putovanja te cruising.
Navedeni agencijski softver je najsuvremeniji profesionalni informatički alat u industriji putovanja na kome će naši učenici stjecati relevantna znanja i vještine. Njegova posebna vrijednost je što ga koriste sve putničke agencije u RH te što zauzima 35% ukupnog svjetskog turističkog tržišta.
Stoga, temeljem zaključenih poslovnih dogovora i potpisanog pisma namjere, Amadeus GDS, putem Amadeus Croatia d.d., se obvezala da sustavno u svim školama RH koje provode programe za Hotelijersko-turističkog tehničara i Turističko-hotelijerskog komercijaliste:
 • besplatno instalirati GDS programski softver Amadeus
 • besplatno održavati GDS sustav Amadeusa
 • da na besplatno korištenje sustav Amadeusa  našim školama sa 4-godišnjim turističko-ugostiteljskim  programom
Da bi cijeli ovaj projekt uvođenja profesionalnog informatičkog alata Amadeus u sve naše turističko-ugostiteljske škole bio potpuno učinkovit nužno je nastaviti daljnju provedbu kvalitetnog stručnog usavršavanja i licenciranja nastavnika struke i tijekom 2012. godine.
 
Bolje obrazovanje
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
 • Obavijest o otkazivanju Državnog natjecanja učenika strukovnih škola - WorldSkills Croatia 2020. više
 • ODLUKA O PONIŠTAVANJU JAVNOG POZIVA ZA PRIJAVU ŠKOLA DOMAĆINA ZA DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA STRUKOVNIH ŠKOLA - WORLDSKILLS CROATIA 2020. U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020. više
 • Odluka o poništavanju Javnog poziva za prijavu autora opširnijih pisanih materijala za samostalno učenje nastavnika strukovnih predmeta više
 • Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu više
 • Preporuke za vrednovanje polaznika u formalnom sustavu obrazovanja odraslih više