World Skills Europe

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, u kolovozu 2012. godine postala je punopravna članica WorldSkills Europe.

Worldskills Europe je organizacija koja promiče izvrsnost u području razvoja vještina i kompetencija, podiže svijest o važnosti izvrsnosti i visoke kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.  Njezin fokus je na organiziranju i razvoju natjecanja u vještinama koja služe kao alat u daljnjem razvoju vještina u Europi. Također, podržavaju europske politike cjeloživotnog učenja, potiču svjetske standarde u vještinama u i kompetencijama u Europi kako bi poboljšao status i privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

Ciljevi:
 • Putem natjecanja u korištenju vještina podići standarde i promovirati izvrsnost u strukovnim vještinama u Europskoj uniji
 • Povećati svijest o važnosti vještina i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za europska gospodarstva i društva
 • Razviti niz natjecanja u strukovnim vještinama za zemlje članice EU
 • Osigurati da strukovna natjecanja u vještinama koje organizira Euroskills, reflektiraju različite i promjenjive potrebe za vještinama zemalja članica EU i EU u cjelini
 • Potaknuti svaku zemlju članicu EU da sudjeluje u Euroskills natjecanju te da tako proširi i razvije vlastita natjecanja u vještinama.
 
U ostvarivanju tih ciljeva WorldSkills Europe će:
 • se fokusirati na promociju i predstavljanje europskog strukovnog obrazovanja
 • predstaviti ne samo obrte nego i suradnju unutar sektora radi postizanja ciljeva.
 • Dati važnu ulogu natjecanjima u vještinama kao nadahnjujućem faktoru za mlade ljude i kao zajedničkom mjerilu snage europskih strukovnih vještina.
 • Biti platforma na kojoj europske organizacije, ministarstva obrazovanja i međunarodne gospodarske organizacije mogu izmjenjivati znanje i iskustva  inovacijama, metodama osposobljavanja i prilikama za suradnju.
  
Zemlje članice: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska (ASOO), Češka, Cipar, Estonija, Finska, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo te Francuska u statusu suradnika (ima ista prava kao i punopravni članovi, s izuzetkom da ne može glasovati ili biti izabrana te ne može poslati službeni tim na natjecanje koje se održava svake dvije godine). 

Više o World Skills Europe možete pronaći na internetskim stranicama: http://www.euroskills.org/cms/index.php/about/worldskills-europe

Euroskills

EuroSkills je međunarodno natjecanje u vještinama koje se održava svake dvije godine i organiziraju ga zemlje članice Worldskills Europe. Euroskills predstavljaju promociju zanimanja, s naglaskom na stručnu izvedbu stotina talentiranih mladih ljudi, koji su odabrani kroz natjecanja u svojim zemljama. Tijekom Euroskills natjecanja, zemlje članice, međunarodni partneri u gospodarstvu, nacionalne agencije te obrazovne institucije zajedno promoviraju izvrsnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u Europi. Partnerstvo između učenika, državnih i privatnih institucija te civilnog društva i organizacija jedinstveno je u Europi. Koncept EuroSkills natjecanja pokrenut je od strane Skills Netherlands tijekom WorldSKills 2005 natjecanja u Helsinkiju. Prvo EuroSkills natjecanje održalo se u rujnu 2008. u Roterdamu, Nizozemska.

Euroskills 2008 – Rotterdam, Nizozemska
Sudjelovalo je više od 420 mladih iz 30 europskih zemalja. Predstavljeno 49 zanimanja i zabilježena je posjećenost od 25 000 ljudi.
 
Euroskills 2010 – Lisabon, Portugal
Prisutno je bilo više od 500 mladih iz 27 europskih zemalja, uz visok stupanj posjećenosti – 60 000 ljudi.
 
Euroskills 2012 – Spa-Francorchamps; Belgija
Sudionici iz više od 25 zemalja, natjecanje u 40 disciplina i  oko 40.000 posjetitelja.
Pikaso
Refernet
world skills croatia
Verzija za ispis
NOVOSTI I NAJAVE
 • Predstavljeni rezultati ESF projekta Promocija cjeloživotnog učenja više
 • Uspjeh hrvatskih učenika na Europskom natjecanju više
 • Svečana dodjela Rješenja o napredovanju više
 • Stručni skup Djeca sa šećernom bolešću u odgojno-obrazovnim ustanovama više
 • NAJAVA DOGAĐANJA: Predstavljanje ostvarenih rezultata projekta Promocija cjeloživotnog učenja više